Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για τα collaterals

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για τα collaterals
Σε μία ιδιότυπη συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι για να κλείσουν το ζήτημα της φινλανδικής απαίτησης ελληνικών εγγυήσεων, ώστε να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η οποία μπορεί να αναμορφώσει ακόμη και τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών θα μεταφερθούν σε μία διαχειριστική αρχή, η οποία θα επιφορτιστεί με το ρόλο της πώλησης τους και της επένδυσης των κεφαλαίων σε ομόλογα άριστης αξιολόγησης (ΑΑΑ) ωρίμανσης 15 έως 30 έτη.
Σε αντάλλαγμα, η Φινλανδία θα επιταχύνει τις πληρωμές στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και θα παραιτηθεί από επιπλέον κέρδη μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), χωρίς μάλιστα να έχει καλυφθεί για το σύνολο της έκθεσης της στο ελληνικό χρέος. Ακόμη και σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, η συμφωνία, την οποία εμπνεύστηκε ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling, απαγορεύει στη Φινλανδία να ρευστοποιήσει τα ομόλογα που λειτουργούν ως εγγυήσεις πριν από την ωρίμανση.
Μέχρι τώρα το πλήρες σχέδιο των εγγυήσεων δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, αν και επιβεβαίωσε χτες ο Υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ότι υπήρξε συμφωνία. Ωστόσο, ερωτήματα εγείρουν οι αναλυτές στο γεγονός ότι ο διαχειριστής – μεσάζων των ελληνικών ομολόγων θα δυσκολευτεί πολύ για να πουλήσει τα ομόλογα αυτά ώστε να επενδύσει τα κεφάλαια σε άριστης αξιολόγησης ομόλογα. Αν σε αυτήν την προοπτική προσθέσει κανείς ότι τα αρίστης αξιολόγησης ομόλογα θα έχουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια, είναι αμφίβολο για το κατά πόσο η Φινλανδία τελικά επωφελείται από αυτή τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης