Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Marcuard: η Dexia θα επιταχύνει την κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία - Πως θα σωθεί η Ευρώπη από έναν οικονομικό «Φρανκενστάιν»

Marcuard: η Dexia θα επιταχύνει την κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία - Πως θα σωθεί η Ευρώπη από έναν οικονομικό «Φρανκενστάιν»
Από την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει να μεταφέρουν όσο γίνεται λιγότερα βάρη στους ιδιώτες επενδυτές, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Marcuard (με τη συνδρομή της GaveKal Research), σχετικά με το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τις επιπτώσεις που θα έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Διευκρινίζει ότι αυτό έγινε για δύο λόγους: πρώτον γιατί ήταν νωπές οι μνήμες των Lehman, Citi, AIG, Fannie κτλ. Και δεύτερον επειδή οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν τη δύναμη που είχαν πριν από τρία χρόνια…
Όπως επισημαίνει η επενδυτική εταιρεία, οποιοδήποτε σημαντικό «κούρεμα» ομολόγων θα είχε θα έθετε σε αμφισβήτηση ακόμα και τη βιωσιμότητα κάποιων τραπεζών, ενώ θα οδηγούσε και σε αναγκαστικές κρατικοποιήσεις, τις οποίες οι χώρες θα αντιμετώπιζαν με δυσκολία.
Παρόλα αυτά, τονίζει η Marcuard,  ανακοίνωση του Βέλγου πρωθυπουργού, Yves Leterme, για την πιθανότητα δημιουργίας μία «bad bank» για την Dexia, δείχνει την πρόθεση να προστατευτούν οι καταθέτες οι επενδυτές από τα τοξικά κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, αλλά και των πορτογαλικών και ιταλικών ομολόγων), με την εγγύηση του Παρισιού και των Βρυξελλών.
Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Όμως αν η γαλλική κυβέρνηση ανοίξει την πόρτα για την Dexia, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και για τις SG, BNP, Credit Mutuel, Credit Agricole κ.ο.κ.
Όμως, αυτό είναι κάτι που οι γάλλοι πολιτικοί προσπαθούν εδώ και καιρό να αποφύγουν, καθώς θα έχει συνέπειες και στην κορυφαία πιστωτική αξιολόγηση της χώρας που μπορεί να χάσει το «ΑΑΑ».
Όπως τονίζει η Marcuard στην έκθεσή της, δεν πρέπει να γελιόμαστε, ενδεχόμενη διάσωση της Dexia θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τη γαλλική κυβέρνηση που θα την υποχρεώσει να προχωρήσει σε διασώσεις και άλλων τραπεζών.
Με άλλα λόγια, η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να «ρίξει την πετσέτα» στην ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση οδηγώντας της σε εθνικές αντί για πανευρωπαϊκές λσεις!
Δε χρειάζεται φυσικά να επισημάνουμε ότι κάτι τέτοιο θα απειλήσει και το «ΑΑΑ» της Γαλλίας, αλλά και το «ΑΑΑ» του EFSF.
Παράλληλα, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι αγορές να πάψουν να επιτίθενται στις γαλλικές τράπεζες και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις ισπανικές ή τις ιταλικές.
Σε αυτή την περίπτωση, το ενδιαφέρον θα στραφεί στις «απαντήσεις» που θα κληθούν να δώσουν οι κυβερνήσεις και η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να το κάνει, με τη διαφορά ότι έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι «δεν τα καταφέρνει με την ηγεσία».
Συμπερασματικά, η Marcuard αναφέρει ότι «αν οι προβλέψεις μας επιβεβαιωθούν», τότε
1.    η απόφαση για την Dexia θα επιταχύνει την κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία.
2.    Η Γερμανία θα συνεχίσει «να βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις αγορές, τώρα θα πρέπει να αναλάβει για ακόμη μία φορά δράση η ΕΚΤ.
Μέχρι στιγμής, η Marcuard θεωρούσε ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ θα γινόταν μετά από μία ελληνική χρεοκοπία, όμως, πλέον, δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από αυτή.
Το μήνυμα ήταν: δεν αντέχουμε άλλο ένα 2008.
Το μήνυμα είναι: δεν αντέχουμε να χάσουμε άλλο ένα ράλι αντίστοιχο του 2009.
Όμως από τότε έως τώρα, πρέπει να δούμε πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα σώσουν την Ευρώπη από έναν οικονομικό «Φρανκενστάιν».

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης