Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Βρίσκουν τη χρυσή τομή Μέρκελ και Σαρκοζί – Μεγάλο haircut στα ελληνικά ομόλογα 40% με 50% και στήριξη τραπεζών από τον EFSF

Βρίσκουν τη χρυσή τομή Μέρκελ και Σαρκοζί – Μεγάλο haircut στα ελληνικά ομόλογα 40% με 50% και στήριξη τραπεζών από τον EFSF
Σημείο τομής φαίνεται ότι έχουν βρει τις τελευταίες ώρες η Γερμανία και η Γαλλία αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών και το haircut στα ελληνικά ομόλογα, γεφυρώνοντας τις διαφορές που είχαν αναδυθεί εξαιτίας των διαφορετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πρότινος η Γερμανία προωθούσε ένα σημαντικό haircut της τάξεως του 50%, ενώ η Γαλλία ήθελε να προσδιοριστεί το haircut στο 35%. Σ’ αυτά τα ποσοστά περιλαμβάνεται και το 21% που επιβλήθηκε με το πρόγραμμα του PSI, δηλαδή της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αφορμή για τη διαφωνία ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις τράπεζες των δύο χωρών ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Εσχάτως όμως, φαίνεται ότι η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση, με τη Γαλλία να αποδέχεται ένα haircut της τάξεως του 40%, ή ίσως και υψηλότερο, ενώ η Γερμανία κάνει πίσω στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSF για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών υπό όρους. Με αυτόν τον τρόπο και οι γαλλικές τράπεζες δεν θα βρεθούν υπό σοβαρές πιέσεις εξαιτίας των ζημιών που θα υποχρεωθούν να εγγράψουν λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα, αλλά και με ένα μεγαλύτερο haircut θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μέχρι πρότινος οι δύο ηγέτες διαφωνούσαν στον τρόπο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, του EFSF, για πιθανή επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικό χρέος της «περιφερειακής Ευρωζώνης», ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι έσχατη λύση, μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι γερμανικοί Financial Times ερμηνεύουν τη στάση της Α. Μέρκελ σαν πίεση προς τις τράπεζες, ώστε να συμμετέχουν με υψηλότερο πλαφόν από ότι είναι μέχρι τώρα διατεθειμένες, λόγω των απρόβλεπτων ρίσκων που εμπερικλείει μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Οι απόψεις των Γερμανών οικονομικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι δρομολογείται ένα γενναίο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους. Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση δεν ζητά χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά μόνον υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών-πιστωτών στο πακέτο διάσωσης που εγκρίθηκε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης