Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Οι ευρωπαϊκές ανακοινώσεις ‘σοκ και δέος’ που αναμένονται την Τετάρτη δεν θα αξίζουν ούτε το χαρτί που θα είναι γραμμένες»

«Οι ευρωπαϊκές ανακοινώσεις ‘σοκ και δέος’ που αναμένονται την Τετάρτη δεν θα αξίζουν ούτε το χαρτί που θα είναι γραμμένες»
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η GaveKal, ένας εκ των συμβούλων της Marcuard, απέναντι στον γαλλογερμανικό άξονα της Ευρώπης, και ιδιαίτερα απέναντι στην Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, η οποία αν και πριν από τρεις εβδομάδες δήλωσε, μετά τη συνάντηση της με τον Γάλλο πρόεδρο, ότι συμφώνησαν να «σώσουν το ευρώ», ξεκίνησε τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής με αγεφύρωτες διαφορές.
«Τώρα μπορούμε να ξεχάσουμε μία συνολική λύση, αναφέρει η GaveKal για την ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να κάνει "ό, τι χρειάζεται" για να προστατευθεί το Ευρώ. Και όταν η Μέρκελ λέει για «ότι χρειάζεται» δεν συμπεριλαμβάνει δύο πράγματα που μπορούν όντως να βοηθήσουν: τη δημιουργία ευρω-ομολόγου, εγγυημένα από κοινού και εις ολόκληρον από όλες χώρες της ευρωζώνης, ή μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεδομένου ότι το μόνο απτό αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ είναι ότι πρέπει να ξεχάσουμε αυτές τις δύο ενέργειες, τότε μπορούμε να ξεχάσουμε την «συνολική επίλυση» της κρίσης του ευρώ.
Παράλληλα, αυτό που ανέμενε η αγορά είναι ένα σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Αλλά και εδώ η Μέρκελ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη «να βγάλει από το στόμα της τα χρήματα που απαιτούνται», παρατηρεί η GaveKal. Η Ευρώπη φαίνεται ανήμπορη να δημιουργήσει εάν πραγματικά ασφαλές δίκτυ προστασίας των τραπεζών από τα κρατικά χρέη, που να υποστηρίζεται από την πλήρη πίστη και πίστωση των κυβερνήσεων της ΕΕ ή της ΕΚΤ. Η άρνηση της Γερμανίας και της ΕΚΤ για να δεσμευθούν πραγματικά στην υποστήριξη του ευρώ είναι το πραγματικό μήνυμα από τη συζήτηση για τη μετατροπή του EFSF σε ένα μόρφωμα τύπου Madoff.
Την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τις τελικές ανακοινώσεις για το τι συμφώνησαν για την Ελλάδα, τις τράπεζες και για τον EFSF. Όποια και αν είναι η αρχική αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της Τετάρτης, και σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, δεν αναμένεται οι επενδυτές να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα. Παράλληλα, οι επενδυτές, εκτός από την αναξιοπιστία θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση των Γερμανών να βοηθήσουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ήδη έχουν θέσει προτεραιότητα οι τράπεζες της Γαλλίας και των άλλων αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών να αναζητήσουν κεφάλαια είτε από τις διεθνείς αγορές είτε από τις κυβερνήσεις τους… Λύση που απέχει από το σχέδιο προστασίας του κλάδου από το κρατικό χρέος.
Η GaveKal καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ανακοινώσεις «σοκ και δέος» που αναμένονται την Τετάρτη δεν θα αξίζουν ούτε το χαρτί που θα είναι γραμμένες. Δεν θα διαφέρουν καθόλου από τις προηγούμενες «λύσεις» που έχουν προτείνει, κι αν δούμε τις αγορές να ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα θα είναι μόνο και μόνο επειδή στηρίζονται στα εταιρικά αποτελέσματα.

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης