Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

High Frequency: Εάν τα CDS δεν προσφέρουν πια προστασία στους ομολογιούχους, οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτοξευθούν – Έρχονται υποβαθμίσεις των αδυνάτων της ευρωζώνης

High Frequency: Εάν τα CDS δεν προσφέρουν πια προστασία στους ομολογιούχους, οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτοξευθούν – Έρχονται υποβαθμίσεις των αδυνάτων της ευρωζώνης
Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και αξιολογήσεων βλέπει ο Carl Weinberg, τον επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, μετά την εφαρμογή του haircut του 50% στο ελληνικό χρέος, επηρεάζοντας σημαντικά τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ζώνης.
Σύμφωνα με τον Weinberg, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία, δεν αποκλείεται να υποβαθμιστούν λόγω του ότι ένα νέο ελληνικό haircut θα μπορούσε να προκαλέσει και «κούρεμα» και στο χρέος αυτών των χωρών. Οι αγορές θα έχουν κατά νου και το ενδεχόμενο ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τις τράπεζες.
Το πρόβλημα είναι ότι η ISDA δεν αποφασίζει ότι το μεγάλο haircut συνιστά πιστωτικό γεγονός. Ο εθελοντικός χαρακτήρας που έχουν εξασφαλίσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα οι Ευρωπαίοι καθιστούν τη διαδικασία απόλυτα νόμιμη, ενώ οι τράπεζες εγγράφουν σημαντικές ζημίες από το haircut. Αυτό είναι το πρόβλημα αναφέρει ο Weinberg.
Χωρίς την προστασία των CDS έναντι χρεοκοπίας, οι αποδόσεις θα αυξηθούν, καθώς τα CDS υποτίθεται ότι προστατεύουν τους επενδυτές έναντι ζημιών από τα ομόλογα. Οι επενδυτές θα αμφιβάλλουν για το εάν αυτά τα συμβόλαια παρέχουν προστασία έναντι οτιδήποτε ζητώντας πια μεγαλύτερες αποδόσεις στα ίδια τα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης