Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

CaveKal (Marcuard): Η Ευρωζώνη κινείται προς την διάσπαση και την κατάρρευση - Απογοητευτικό το σκηνικό

CaveKal (Marcuard): Η Ευρωζώνη κινείται προς την διάσπαση και την κατάρρευση - Απογοητευτικό το σκηνικό
Αναπόφευκτο θεωρεί πλέον το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη οδεύει προς το δρόμο της κατάρρευσης του ευρώ, η CaveKal, σύμβουλος της Marcuard, στη σημερινή της ανάλυση, όπου και αναφέρει ότι τα γεγονότα και τα δεδομένα μέχρι τώρα δεν δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε μία λύση.
Όπως έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν η CaveKal, είτε η ΕΚΤ υιοθετήσεις μία πιο επιθετική πολιτική στις αγορές κρατικών ομολόγων, είτε οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης εντείνουν τους ελέγχους κεφαλαίων, η Ευρώπη βρίσκεται πολύ μακριά από τη λύση.
Σε αυτό το απογοητευτικό σκηνικό, το γεγονός ότι οι γερμανοί και οι γάλλοι πολιτικοί έχουν πλέον αρχίσει να συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο Ελλάδα να αφήσει την Ευρωζώνη, αλλάζοντας σαφώς και την ψυχολογία των επενδυτών για ένα σημαντικό λόγο: Εάν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, γιατί τότε οι υπόλοιπες χώρες της Ζώνης να θέλουν να παραμείνουν μέσα σε μία νομισματική ένωση που τους αφαιρεί σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας τους, εκλιπαρώντας μάλιστα και τη Γερμανία να βοηθήσει με τιμωρητικούς όρους; Θα ήταν επομένως προτιμότερο να υποβληθούν στη διαδικασία νομισματικής αναπροσαρμογής του χρέους τους και να μειώσουν τα επιτόκια οι Κεντρικές τους τράπεζες. Βέβαια μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει και τη φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, ή και ακόμη και της Γαλλίας. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει μία δράση χωρίς αντίδραση.
Επομένως, τι είναι αυτό που θα συμβεί εάν τελικά οι χώρες της Μεσογείου (Club Med) εγκαταλείψουν το άκαμπτο ευρώ; Οι επενδυτές θα φύγουν μαζικά από το χρέος αυτών των χωρών ενώ φυγή κεφαλαίων θα υπάρξει και από τις τράπεζες. Η ΕΚΤ θα πρέπει να επέμβει με πιο επιθετικό τρόπο, με την JP Morgan μάλιστα να εκτιμά ότι θα χρειαστούν 1,1 τρις. ευρώ για τράπεζες και χώρες.
Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την σουρεαλιστική πραγματικότητα της παρούσας κατάστασης. Μετά από όλα, όλοι είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν ότι «αυτός που πληρώνει κάνει με τους κανόνες", αλλά αυτό που είναι αρκετά παράλογο αυτή τη στιγμή είναι ότι η Γερμανία αναμένει να τεθούν οι κανόνες, και όχι να τους διαμορφώσει, γεγονός που υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά από τον κ. Σόιμπλε όταν χθες κάλεσε την Ιταλία να στραφεί στον EFSF εάν έχει προβλήματα χρηματοδότησης του χρέους της.
Μέχρι τώρα, σχεδόν όλα τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για την λύση αυτής της κατάστασης έχουν προέλθει από την ΕΚΤ. Και με κάθε μέρα που περνά, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι μπορεί αυτό πρόκειται να αλλάξει. Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, τα χρήματα της ΕΚΤ είτε θα πάνε σε στήριξη των χωρών (και το ευρώ να πέφτει) ή θα πάνε στη στήριξη των χωρών ώστε να αρχίσει η διάσπαση. Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις από γερμανικής πολιτικής, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η Γερμανία είναι τώρα σιωπηλά ψάρεμα και είχε γίνει για τη δεύτερη λύση. Και σε αυτό το σενάριο, το βασικό ερώτημα που θα γίνει για το τι πλευρά του χάσματος Γαλλία θα πέσει; Βλέποντας μάλιστα τη στάση της Γερμανίας τελευταία φαίνεται ότι προσανατολίζεται προς το δεύτερο σενάριο. Αν γίνει αυτό μένει να δούμε αν τελικά «πέσει» η Γαλλία.

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης