Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Γκρος (CEPS): Ο Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν θα τα καταφέρει μέσα σε 15 εβδομάδες... αλλά ο Μπαρόζο της ΕΕ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

Γκρος (CEPS): Ο Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν θα τα καταφέρει μέσα σε 15 εβδομάδες... αλλά ο Μπαρόζο της ΕΕ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
(upd)Μεγάλες αμφιβολίες εκφράζει ο Γερμανός αναλυτής Ντάνιελ Γκρος όσον αφορά την ικανότητα του νέου Έλληνα πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου να καταφέρει να συμμαζέψει την δημόσια διοίκηση, πόσο μάλλον δε όταν τα δύο κόμματα του δίνουν μόνο 15 εβδομάδες καιρό.
Χωρίς την συμπαράσταση των συνδικάτων και των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις, αναφέρει ο επικεφαλής του ερευνητικού Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες (CEPS). «Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ως τεχνοκράτης ότι δεν θα τα καταφέρει, εάν τα δύο μεγάλα κόμματα του δώσουν μόνον 15 εβδομάδες καιρό. Διότι στο διάστημα αυτό δεν είναι δυνατόν να νοικοκυρέψει τη δημόσια διοίκηση και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.»
Ο κ. Γκρος εκτιμά επίσης ότι οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εφικτές γιατί, όπως υπογραμμίζει, λείπει η κοινωνική συναίνεση και όχι το νομικό πλαίσιο και οι διακηρύξεις. Δηλαδή η στήριξη του λαού στο πρόγραμμα εξυγίανσης και η συμπαράσταση των συνδικάτων και των δημοσίων υπαλλήλων στην δρομολόγηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η ελληνική βουλή ψήφισε όλους σχεδόν τους νόμους, όπως το ζήτησε η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, αλλά κατόπιν δεν εφαρμόστηκε τίποτε ή μάλλον εφαρμόστηκαν ελάχιστα. Και αυτό διότι η ίδια η δημόσια διοίκηση απέτρεψε την εφαρμογή τους, επίσης πολλά συνδικάτα προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση. Δυστυχώς αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί, και όσο δεν αλλάζει τίποτα σε αυτά τα δεδομένα, και ο πλέον άριστος τεχνοκράτης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, μπορεί να πετύχει ελάχιστα».

Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από τον Barroso

Έχω εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ότι θα πράξει για όσα έχει δεσμευθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso.
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους, παραδέχεται ότι "μας έπληξε σφοδρά", ωστόσο τονίζει κατηγορηματικά ότι η λύση δεν είναι η διάσπαση της Ευρωζώνης.
Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη συγκλιση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Barroso, προσθέτοντας παράλληλα πως η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε κράτος μέλος που θα επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης