Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

GaveKal (Marcuard): Μπορεί ο Παπαδήμος και ο Monti να διαχειριστούν τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας; Μήπως η κατάσταση θυμίζει κάτι από Αργεντινή;

GaveKal (Marcuard): Μπορεί ο Παπαδήμος και ο Monti να διαχειριστούν τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας; Μήπως η κατάσταση θυμίζει κάτι από Αργεντινή;
Η αντικατάσταση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες των Βρυξελλών αναδύει τρία βασικά ερωτήματα για την πορεία τόσο των δύο χωρών όσο και της ίδιας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την GaveKal Research, σύμβουλο της επενδυτικής Marcuard.
Στην έκθεση της με τον τίτλο «The Problem With Technocrats» (το πρόβλημα των τεχνοκρατών) αναφέρει η GaveKal:
-Το πρώτο, και πιο σημαντικό ερώτημα για την πορεία της Ελλάδας και της Ιταλίας, είναι εάν αυτοί οι καριερίστες γραφειοκράτες (κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα του Παπαδήμου για τη νομισματική πολιτική και την ικανότητα του Monti για τους κανόνες της αγοράς και του ανταγωνισμού) μπορούν να διαχειριστούν θέματα δημόσιας διοίκησης. Και οι δύο αυτοί άντρες έκαναν καριέρα ασχολούμενοι με ζητήματα που είχαν εκπαιδευτεί και όχι με τη διοίκηση ενός κράτους.
Τις επόμενες εβδομάδες θα έλθουν αντιμέτωποι με την εσωτερική γραφειοκρατία, τους διαδηλωτές, τις συνόδους Κορυφής, και όλα τα υπόλοιπα που διαχειρίζονται οι πολιτικοί. Πιστεύουμε ότι θα τα πάνε καλά, αλλά η δοκιμασία θα είναι μεγάλη.
-Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνουν αν η κοινωνική ένταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και στις δύο χώρες η ιστορία των αριστερών κινημάτων έχει παραφυάδες και στο οργανωμένο έγκλημα. Μπορούν Παπαδήμος και Monti να διαχειριστούν το κοινωνικό σύνολο ώστε να μη δούμε τις απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος να γίνονται πράξη;
-Η τρίτη ερώτηση είναι αν τελικά Ελλάδα και Ιταλία έχουν μπει σε έναν πολιτικό κύκλο που άνοιξε και στην Αργεντινή την προηγούμενη δεκαετία, όταν και οι κυβερνήσεις άλλαζαν συνεχώς (de la Rua, Puerta, Rodriguez Saa, Duhalde) μέχρι να καταλήξουν το 2033 στον Nestor Kirchner.
Στην περίπτωση της Αργεντινής, κάθε πρόεδρος που προηγήθηκε του Kirchner δεν κατάφερνε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι που το 2003 το νόμισμα της χώρας αποκόπηκε από τη σύνδεση του με το αμερικανικό δολάριο.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται πολύ απαισιόδοξα, αναφέρει η CaveKal. Ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Monti μπορεί να αποδειχθούν πολύ καλύτεροι από τους παραδοσιακούς πολιτικούς.

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης