Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μία «ανάσα» από τους Κροίσους της Ζυρίχης ο Ε. Βενιζέλος – Φόρο 28% στους τόκους των καταθέσεων προβλέπει η Συμφωνία με την Ελβετία

Μία «ανάσα» από τους Κροίσους της Ζυρίχης ο Ε. Βενιζέλος – Φόρο 28% στους τόκους των καταθέσεων προβλέπει η Συμφωνία με την Ελβετία
Δισκέτα με 800 ονόματα Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι διαθέτουν βιβλιάρια με οκταψήφια ποσά καταθέσεων σε τράπεζες της Ζυρίχης, ετοιμάζεται να αποστείλει η Ελβετία στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τις ελβετικές αρχές για την φορολόγηση των κεφαλαίων που έχουν εξαχθεί σε αυτή την χώρα.
Η συμφωνία βρίσκεται ένα στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές, όπως έγινε χθες γνωστό από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος προανήγγειλε ελέγχους στα εμβάσματα της τριετίας 2009 – 2011.
Από την στιγμή που η Αθήνα θα είναι σε θέση να γνωρίζει τους Έλληνες κροίσους του εξωτερικού, θα ακολουθήσει η επιβολή φόρου με συντελεστή 28% ( σ.σ. επί των τόκων των καταθέσεων) γι΄αυτούς που θα επιλέξουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Του φόρου θα εξαιρεθούν όσοι Έλληνες υπήκοοι αποκαλύψουν στοιχεία τους, οπότε και τα βιβλιάρια των καταθέσεων στις αρμόδιες αρχές. Θα ακολουθήσει αντιπαραβολή αυτών των στοιχείων με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι υπόχρεοι στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά αυτών των καταθέσεων δικαιλογούνται και από την εργασία τους.
Στην περίπτωση που δεν υφίσταται κάτι τέτοιοπ θα υποστούν τις σχετικές κυρώσεις.
Η εικόνα που είχε μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών γι' αυτές τις καταθέσεις ήταν μόνο μέσω αυτής που μετέδιδε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για τα εμβάσματα του εξωτερικού.
Δηλαδή για επιχειρηματίες ή άλλους μεγάλους πελάτες private banking, οι οποίοι θορυβήθηκαν από την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το κλίμα ανασφάλειας που προκάλεσε με αποτέλεσμα να προτιμήσουν τις τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.
Εκτός από αυτούς, στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών θα βρεθούν και τα φυσικά πρόσωπα που έκλεισαν συμφωνίες στην χώρα μας, όμως τα χρήματα που έλαβαν δεν πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα και κατατέθηκαν απευθείας σε ελβετικούς λογαριασμούς.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά κεφάλαια από την απόδοση των φόρων ως προς τις ελβετικές καταθέσεις που μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 3,5 – 4 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία της Ελλάδας με τις Ελβετικές αρχές κινείται στα πρότυπα αυτής που υπέγραψαν οι Βρεττανοί και οι Γερμνανοί με την διαφορά ότι ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι από 19% - 34% βάσει μαθηματικού τύπου κλπ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης