Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Goldman Sachs: Τρία φαντάσματα καταδιώκουν την παγκόσμια οικονομία - Η λύση των προβλημάτων θα πάρει χρόνο...

Goldman Sachs: Τρία φαντάσματα καταδιώκουν την παγκόσμια οικονομία - Η λύση των προβλημάτων θα πάρει χρόνο...
Τρία φαντάσματα καταδιώκουν την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs. Το ένα αφορά στο παρελθόν, το δεύτερο στο παρόν και το τρίτο στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον οίκο, η λύση στα τρέχοντα προβλήματα που ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία θα πάρει περισσότερο του αναμενομένου χρόνο... Αν και κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μετά τις γιορτές θα παραμείνει γεμάτο προκλήσεις, τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τις αγορές.
Ποια είναι όμως τα τρία φαντάσματα που κυνηγούν την παγκόσμια οικονομία;

- Το φάντασμα του παρελθόντος: η Μεγάλη Ύφεση


Σε διεθνές επίπεδο, η Μεγάλη Ύφεση μεταφράστηκε ως συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 0,8% το 2009, ενώ χαρακτηρίστηκε από μεγάλες ανισσοροπίες: Οι αναπυτυγμένες οικονομίες κατέγραψαν ύφεση 3,6% το 2009, ενώ οι αναδυόμενες κατέγραψαν ανάπτυξη 3,5%. Μεγάλες ήταν οι αναταράξεις και οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι παρόλο που η Μεγάλη Ύφεση αποτελεί πλέον παρελθόν, οι επιπτώσεις της είναι ακόμη ζωντανές στις μέρες μας (διαδικασία απομόχλευσης, τρέχουσα νομισματική πολιτική, τεράστιες διαφορές μεταξύ των οικονομιών ανά τον κόσμο).

- Το φάντασμα του παρόντος: η Μεγάλη Ευρωπαϊκή Κρίση


Το μεγαλύτερο αγκάθι για την παγκόσμια οικονομία είναι δίχως αμφιβολία η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Το 2012 η Ευρωζώνη θα εισέλθει ταχύτατα και πάλι σε ύφεση - τη δεύτερη ύφεση σε διάστημα τριών ετών. Εκτός από τη Γερμανία, κάθε οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω προτού βελτιωθεί... Το έτος που σε λίγες μέρες ανατέλλει θα καθοριστεί εν πολλοίς από το αν θα υπάρξει συντονισμένη και οριστική λύση στην κρίση χρέους, αλλά και από το πόσο τελικά τα προβλήματα της Ευρώπης επηρεάζουν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

- Το φάντασμα του μέλλοντος: η Μεγάλη Στασιμότητα


Καίριο ζήτημα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας αποτελείν το ερώτημα κατά πόσο η Μεγάλη Ύφεση θα οδηγήσει στη Μεγάλη Στασιμότητα, ήτοι μια μακρά περίοδο αργής ανάπτυξης. Βάσει των τελευταίων προβλέψεων, τόσο η Ευρωζώνη όσο και οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να βιώσουν μια περίοδο 5-6 ετών στάσιμης ανάπτυξης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης