Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αμφιβολίες για την επάρκεια του δεύτερου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ της Ελλάδας – Ο έντονος προβληματισμός μετά και τον πλήρη εκτροχιασμό των μεγεθών το 2011 καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις στο PSI

Αμφιβολίες για την επάρκεια του δεύτερου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ της Ελλάδας – Ο έντονος προβληματισμός μετά και τον πλήρη εκτροχιασμό των μεγεθών το 2011 καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις στο PSI
Ανεπαρκές μπορεί να χαρακτηριστεί το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, καθώς ο σοβαρός εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών το 2011 καθιστά αναγκαία μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής για το 2012.
Αυτά αναφέρουν σε δημοσίευμα τους η γερμανική έκδοση των Financial Times, επικαλούμενοι πηγές από κύκλους της ευρωζώνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα απομείωσης του κρατικού χρέους είναι τόσο δύσκολες.
Από ελληνικής πλευράς έχουν υπάρξει προσπάθειες αύξησης της συμμετοχής των ιδιωτών στο κούρεμα του χρέους, από το 50% που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο της 26ης Νοεμβρίου, αν και επισήμως διαψεύδεται. Ωστόσο, ήδη έχει διαφανεί το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα PSI, κάτι όμως που γνωρίζουμε με βεβαιότητα μέχρι το τέλος του μήνα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε περίπτωση πάντως αποτυχίας σύναψης συμφωνίας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, επανέρχονται τα σενάρια για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Η λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ, στις 20 Μαρτίου 2012, αποτελεί το ορόσημο για την εφαρμογή ή το ναυάγιο του PSI. Αν η ανταλλαγή έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί και η νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα έχει τα κεφάλαια να καταβάλει στους κατόχους του συγκεκριμένου ομολόγου ποσό λιγότερο από το 50% (θα εξαρτηθεί από το τελικό ποσοστό του haircut και το ύψος των μετρητών που θα καταβληθούν στους πιστωτές) της ονομαστικής του αξίας.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, έχει επισημάνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας το Μάρτιο, αν δεν ευοδώσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Παράλληλα, έχει σημειώσει ότι το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης