Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επιπρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας ΟΤΣ

tags :
Επιπρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας ΟΤΣ
Ο καταναλωτής ίσως κληθεί στο μέλλον να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι σήμερα σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η ΟΤΣ και τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ρήτρα
Στην ενεργοποίηση της ρήτρας της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) που υπάρχει σε όλες τις συμβάσεις που υπογράφουν με τους πελάτες τους έχουν αρχίσει να προχωρούν σταδιακά το τελευταίο διάστημα οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να μειώσουν τα κόστη τους μετακυλίοντας μέρος τους στους καταναλωτές.
Στα «ψιλά» γράμματα των συμβολαίων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η εταιρεία μπορεί να αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτικής στην περίπτωση που η τιμή της Οριακής Τιμής Συστήματος ξεπεράσει π.χ. τα 50 ευρώ ή τα 55 ευρώ ανά Mwh.
Έτσι, ο καταναλωτής που άλλαξε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την εξασφάλιση φθηνότερου τιμολογίου, πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπος με επιπλέον χρεώσεις που αρχικά δεν είχε υπολογίζει παρά το γεγονός ότι  αναφέρονταν ρητά στην υπογραφείσα σύμβαση.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε λογαριασμό που εκδόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και έλαβε καταναλωτής από το νέο προμηθευτή ρεύματος με τον οποίο συνεργάζεται πλέον, αναγράφεται σε ξεχωριστή στήλη υπό τον τίτλο «Συμπληρωματικές Χρεώσεις / Πιστώσεις» ότι αυτός θα πρέπει να καταβάλει ως Ρήτρα ΟΤΣ το ποσό των 0,74 ευρώ.

Αυξημένες χρεώσεις στο μέλλον

Είναι προφανές ότι το ποσό είναι επί της ουσίας ευτελές, αλλά ωστόσο η εξέλιξη αυτή – δηλαδή το γεγονός της ενεργοποίησης της ρήτρας ΟΤΣ – έχει μεγάλη σημασία για τις μετέπειτα χρεώσεις.  
Και αυτό, καθώς ο καταναλωτής ίσως κληθεί στο μέλλον να καταβάλει πολύ μεγαλύτερα ποσά σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η Οριακή Τιμή του Συστήματος.
Σύμφωνα με την εταιρία που ενεργοποίησε τη συγκεκριμένη ρήτρα, το 0,74 ευρώ  αποτελεί επιπλέον κόστος που πρέπει να καλυφθεί από τους χρήστες του ηλεκτρικού ρεύματος.
Έτσι, στην υποθετική περίπτωση που ο αριθμός των πελατών της ανέρχεται στις 50.000 χιλιάδες, η επιβάρυνση για την εταιρεία θα έφθανε τις 37.000  ευρώ.
Με την ενεργοποίηση της ρήτρας, ο εναλλακτικός πάροχος αποφεύγει να αναλάβει η ίδια το κόστος και το καλύπτει μέσω του συνόλου των πελατών της.
Η ενεργοποίηση της ρήτρας ΟΤΣ προβλέπεται, όπως έχει ήδη αναφερθεί, από τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος και αποτελεί δικαίωμα της εταιρείας να την ασκήσει.  
Παρ’ αυτά, η εταιρεία σχεδόν ποτέ δεν δίνει στον πελάτη υποθετικά σενάρια επιπρόσθετων χρεώσεων σε περίπτωση μεταβολών στην τιμή της kwh.

Συχνές διακυμάνσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η Οριακή Τιμή Συστήματος παρουσιάζει έντονες μεταβολές ανά μήνα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στα επιτελεία των εταιρειών, δεδομένου ότι η ΟΤΣ καθορίζει επί της ουσίας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Ιανουάριο του 2017 λόγω των γνωστών προβλημάτων επάρκειας που προέκυψαν πέρυσι τον χειμώνα, η ΟΤΣ ανήλθε στα 74,60 ευρώ ανά Mwh.
Τους επόμενους μήνες υπήρξε αποκλιμάκωση της τιμής.
Τον Απρίλιο ήταν η χαμηλότερη τιμή στα 44,57 ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο έκλεισε στα 53 ευρώ.
Η τιμή ΟΤΣ ενισχύθηκε κατά 18,9% από τα χαμηλά του Απριλίου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ΟΤΣ θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες με συνέπεια οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης της σχετικής ρήτρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δίνουν ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης