Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Θα υποχωρήσει προς τα 1,20 δολ. το ευρώ προβλέπουν επτά αναλυτές – Έμμεσα συστήνουν σορτάρισμα στο ευρωπαϊκό νόμισμα ακόμη και αν βρεθεί λύση από τους ηγέτες

Θα υποχωρήσει προς τα 1,20 δολ. το ευρώ προβλέπουν επτά αναλυτές – Έμμεσα συστήνουν σορτάρισμα στο ευρωπαϊκό νόμισμα ακόμη και αν βρεθεί λύση από τους ηγέτες
Στα επίπεδα του 1,20 δολ. αρχίζουν να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος πλέον, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες οι εκτιμήσεις απέκλιναν λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά - με μεγάλη βεβαιότητα μάλιστα - ότι το ευρώ θα κινηθεί πτωτικά έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2012, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους.
Έως και το 1,20 δολ., από το 1,275 δολ. που είναι σήμερα, βλέπουν το ευρώ οι αναλυτές της ING το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες τελικά παρουσιάσουν κάποια αξιόπιστη λύση για την κρίση χρέους.
Το ευρώ βρίσκεται σε καθοδικό κύκλο σε σχέση με το δολάριο από τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή αναφέρθηκε για πρώτη φορά η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η πτώση του, η οποία θα συνεχιστεί ακόμη και αν βρεθεί λύση, δεν είναι απαραίτητα μία κακή εξέλιξη, αφού αυτή την περίοδο η Ευρώπη έχει ανάγκη για χαλαρότερη νομισματική πολιτική και αδύναμο ευρώ, αναφέρει η ING.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Nomura την τελευταία εβδομάδα, οι περισσότεροι επενδυτές δήλωσαν short στο ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 40% των επενδυτών δήλωσε long στο δολάριο, σε αντίθεση με ένα 14% που δήλωσε long στο κινεζικό γουάν και 10% στο ιαπωνικό γιεν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναλυτές της Deutsche Bank και της Goldman Sachs, οι οποίοι βλέπουν εξάμηνο μεγάλης πτώσης του ευρώ και την ισοτιμία να διαμορφώνεται ακόμη και στο 1,20 δολ.
Το σκεπτικό των δύο επενδυτικών τραπεζών είναι ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα βαθύνει το πρώτο τρίμηνο του 2012, προτού παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης. Το «κλειδί» για την ερμηνεία των εξελίξεων θα είναι οι ανάγκες δανεισμού της Ιταλίας στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου, καθώς, επίσης, και η πολιτική απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν έχουν αποκλίνει υπερβολικά. Υπάρχει κάποια ένταση στην ευρωζώνη, η ανησυχία για τα δημοσιονομικά ζητήματα της περιοχής είναι ορατή, ενώ πολλά είναι τα ζητήματα που άφησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανοιχτά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ειδικά, αναφορικά με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ζώνη του ευρώ».
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το ευρώ έφθασε έως τα 1,20 -1,10 δολάρια κατά την πρώτη περίοδο, όταν η Ελλάδα ήταν ένα βήμα πριν από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
"Τα προβλήματα με το ευρώ είναι υπαρκτά και εκφράζονται με εμφανή τρόπο στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου", σχολιάζει ο Simon Derrick, της BNY Mellon, προβλέποντας μάλιστα ότι το ενιαίο νόμισμα θα βρεθεί στα τέλη του 2012, ήτοι σε ένα χρόνο από τώρα, στα χαμηλά των 1,20 δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του 2011 το ευρώ κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ των 1,2950 και 1,4247 δολαρίων, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2010, είχε κλείσει στα επίπεδα των 1,3385 δολαρίων.
"Καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί το 2012, τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση για δολάρια", σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS, προβλέποντας ότι το ενιαίο νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,25 έναντι του δολαρίου.
"Οι πιέσεις στο ευρώ θα είναι συνεχείς, αλλεπάλληλες και ασφυκτικές το 2012. Οι αγορές περιμένουν το μεγάλο σχέδιο επίλυσης της κρίσης, γεγονός το οποίο δεν λέει να έρθει", αναφέρει από την πλευρά της η Jennifer Hau, της Lloyds Bank Corporate Markets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης