Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τέσσερα σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει στην έκθεση των υποβαθμίσεων του Standard & Poor’s – Δυσοίωνο το μέλλον της ευρωζώνης εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις

Τέσσερα σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει στην έκθεση των υποβαθμίσεων του Standard & Poor’s – Δυσοίωνο το μέλλον της ευρωζώνης εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις
Γεμάτη ασφαλή συμπεράσματα και στοιχεία για το άμεσο μέλλον της ευρωζώνης ήταν η έκθεση του οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s, με την οποία ανακοινώθηκε η ιστορική μαζική υποβάθμιση εννέα χωρών μελών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τα λεχθέντα, ωστόσο τέσσερα είναι τα πολύ βασικά σημεία τα οποία δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα:
1.Ο S&P θεωρεί ότι υπάρχουν προκλήσεις στο status quo της Ευρώπης, ενώ «ισχυρά γκρουπ συμφερόντων» στις χώρες εμποδίζουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια αναφορά από οίκο αξιολόγησης, ο οποίος αν και αναγνωρίζει τις προθέσεις των κυβερνήσεων να εφαρμοστούν οι απαραίτητες πολιτικές, ωστόσο η πιθανότητα να μην προχωρήσουν είναι μεγάλη.
2.Στην αναφορά για τα προγράμματα 3ετούς ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΚΤ, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες, και γενικότερα οι θεσμικοί επενδυτές, είναι πρόθυμοι να δανείσουν τις χώρες, αλλά μόνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό συμβαίνει, κατά τον οίκο, επειδή θεωρούν ότι μόνο μακροπρόθεσμα είναι ασφαλείς οι επενδυτές, και ότι άμεσα θεωρούν πολύ πιθανό κάποιο σοκ. Συμπέρασμα είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα της ΕΚΤ, για παροχή ρευστότητας έχουν αποτύχει.
3.Δεν αναφέρθηκε τίποτα για τον EFSF. Ο οίκος επιφυλάχτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση του στις επόμενες μέρες. Άρα ακόμη ο θόρυβος των υποβαθμίσεων δεν έχει κοπάσει.
4.Ο οίκος αξιολόγησης, αναφερόμενος στη δομή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του ESM, θεωρεί ότι έχει στηριχθεί σε λάθος δεδομένα. Η διαβάθμιση των πιστωτών, με ευνοϊκότερο καθεστώς σε ΔΝΤ και κράτη, δεν αφήνει περιθώρια μείωσης του κόστους δανεισμού των αδύναμων χωρών μελών. Όταν οι ιδιώτες πιστωτές γνωρίζουν εξ αρχής ότι θα είναι οι πρώτοι που θα ζημιωθούν από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, τότε είναι δύσκολο να αυξήσουν τις αγορές ομολόγων των αδύναμων κυβερνήσεων. Αν μάλιστα, αυτό συνοδευτεί με τις γνωστές ευρωπαϊκές πρακτικές που εμποδίζουν την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος, και την πληρωμή των CDS, τότε ελέω έλλειψης ασφάλειας, οι επενδυτές δεν θα δανείζουν τις κυβερνήσεις, αποκλείοντας τις από τις αγορές.

Α.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης