Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πέντε κορυφαίοι αναλυτές σχολιάζουν τις ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις – Η Γαλλία και οι τράπεζες της θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα – Η κίνηση του S&P ήταν αναμενόμενη, αλλά θα επακολουθήσουν κι άλλες…

Πέντε κορυφαίοι αναλυτές σχολιάζουν τις ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις – Η Γαλλία και οι τράπεζες της θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα – Η κίνηση του S&P ήταν αναμενόμενη, αλλά θα επακολουθήσουν κι άλλες…
Μεγάλο βάρος στην αντίδραση των άλλων δύο οίκων δίνουν οι αναλυτές, σχολιάζοντας τις συνέπειες της ανακοίνωσης των ευρωπαϊκών υποβαθμίσεων από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s την Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξέλιξης έχει προεξοφληθεί, ωστόσο ακόμη στην αγορά θα σημειωθούν αναταράξεις.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα γαλλικά ομόλογα, ενώ και οι τράπεζες τόσο της Ιταλίας όσο και της ίδιας της Γαλλίας θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα.

Goldman Sachs: Θα υπάρξουν και νέες υποβαθμίσεις στην Ευρώπη την επόμενη 2ετία – Περιορισμένος ο αντίκτυπος στις αγορές

Περιορισμένος εκτιμά ότι μπορεί να είναι ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών υποβαθμίσεων που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, σύμφωνα με την έκτακτη έκθεση της Goldman Sachs, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την επίμαχη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική αυτό που χρειάζεται πλέον η Ευρώπη είναι να λάβει σκληρές πολιτικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες, ενώ θα πρέπει και να ενισχυθούν οι δράσεις για την αποκατάσταση της σταθερότητας των χρηματαγορών και του ευρώ.
Ο S&P μείωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου (BB+), της Ιταλίας (BBB+), της Πορτογαλίας (BB) και της Ισπανίας (A) κατά δύο κλίμακες, της Αυστρίας (AA+), της Γαλλίας (AA+), της Μάλτας (A-), της Σλοβακίας (A) και της Σλοβενίας (A+) κατά μία κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 30% πιθανότητες να υπάρξουν κι άλλες υποβαθμίσεις τα επόμενα δύο χρόνια, σε περίπτωση που τα μέτρα που ληφθούν κριθούν ανεπαρκή για την ανακοπή της κρίσης.
Αρκετά σημαντικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην αξιολόγηση του EFSF, του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα έχει περίπου 260 δις. ευρώ λιγότερα κεφάλαια σε περίπτωση που δεν αναπληρωθεί το κενό των εγγυήσεων από τη Γαλλία και την Αυστρία, αλλά το ακριβές ποσό θα διαμορφωθεί μετά την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική του επόμενου διαστήματος, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι θα πρέπει να κρατήσουν short θέσεις οι επενδυτές έναντι του γαλλικού 10ετούς ομολόγου και long έναντι του αντίστοιχου ιταλικού.

Morgan Stanley: Η αξιολογήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης θα αρχίσουν να αποκλίνουν σημαντικά

Τέσσερις επιπτώσεις που θα δει άμεσα η αγορά επισημαίνει σε έκτακτη έκθεση της Morgan Stanley, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών υποβαθμίσεων από τον οίκο αξιολόγηση Standard & Poor’s.
1.Επιπτώσεις στους δείκτες κρατικών ομολόγων – Δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Η Πορτογαλία θα πρέπει να εξαιρεθεί από πολλούς δείκτες παρακολούθησης.
2.Απόκλιση των αξιολογήσεων στον πυρήνα της ευρωζώνης - Εάν η Fitch και η Moody’s ακολουθήσουν την S&P, τότε πιθανόν να δούμε μεγάλες αποκλίσεις σις αξιολογήσεις των χωρών της ενιαίας νομισματικής ένωσης.
3.Θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στα επενδυτικά κεφάλαια που κοιτούν περισσότερο τα αρίστης αξιολόγησης κρατικά ομόλογα.
4.Αντίκτυπος στις αγορές repo - Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα με όλους τους τίτλους να εξακολουθούν να είναι αποδεκτοί. Μόνο εάν η Moody’s ή Fitch υποβαθμίσει την Ιταλία κάτω από A-, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιταλική αγορά repo.

Γενικές παρατηρήσεις της Morgan Stanley


-Περιμένουμε διπλή υποβάθμιση για τις ιταλικές τράπεζες, μία βαθμίδα για τις ισπανικές, και η γαλλική Societe Generale να υποβαθμιστεί σε Α από Α + και η Unicredit με BBB-.
-Η Ιταλία παραμένει ένα ερωτηματικό για την χρηματοδότηση του χρέους λόγω της ασθενούς δημοπρασίας την περασμένη εβδομάδα

CaveKal (Marcuard): Τρεις λόγοι που θα πρέπει να μας ανησυχούν οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις από τον S&P – Επενδυτικές ευκαιρίες τώρα σε Ασία και ΗΠΑ

(upd)Σαν επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, η CaveKal, συμβουλευτική επενδυτική της Marcuard, στην τελευταία έκθεση της που επακολούθησε των υποβαθμίσεων στην Ευρώπη από τον οίκο Standard & Poor’s. Οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει τη δυσκολία επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης, ή ακόμη καλύτερα βλέπουν την Ευρώπη σαν πρόβλημα χωρίς, αναφέρει η επενδυτική.
Όπως επισημαίνεται από την εικόνα της αγοράς, και ιδιαιτέρως από τα γαλλικά spread, οι επενδυτές ήδη είχαν προεξοφλήσει ότι Γαλλία και Γερμανία δεν μπορεί να είχαν την ίδια αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, το μοναδικό στήριγμα που υπήρχε ήταν οι κινήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες με επιπλέον ρευστότητα.
Υπο αυτές τις συνθήκες, γιατί πρέπει να μας ανησυχεί η υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χωρών από τον S&P;, αναρωτιέται η CaveKal. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό:
-Ο πρώτος λόγος είναι ότι λόγω του ότι η Γαλλία έχασε την άριστη αξιολόγηση της, τότε και ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF θα υποβαθμιστεί άμεσα. Η ζήτηση των ομολόγων του EFSF από μη ευρωπαίους επενδυτές (ήδη η ζήτηση από την Ασία στις δύο τελευταίες δημοπρασίες ήταν αναιμική), θα μειωθεί στο ελάχιστο. Επομένως ο στόχος του μηχανισμού να αποκαταστήσει τη ρευστότητα θα είναι δύσκολα επιτεύξιμος.  
-Ο δεύτερος λόγος είναι η πολιτική αβεβαιότητα που θα προκληθεί στη Γαλλία, ενόψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών. Ήδη το κλίμα για τον πρόεδρο Nicolas Sarkozy έχει επιδεινωθεί, ενώ ο αντίπαλος του Francois Hollande, έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ σημαντικό ρεύμα αποκτούν και οι ακραίες τάσεις των Marine Le Pen και Francois Bayrou. Το πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία αυξάνεται σημαντικά, το οποίο αν ενταχθεί στα υπόλοιπα προβλήματα της ευρωζώνης δεν διευκολύνει καμία αποτελεσματική λύση.
-Οι οίκοι αξιολόγησης τείνουν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον. Από τη στιγμή που ο S&P προχώρησε σε υποβαθμίσεις δεν είναι διόλου απίθανο να κάνουν το ίδιο και η Moody’s και η Fitch. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός του μεγάλου εύρους των αξιολογήσεων εντός μίας ενιαίας νομισματικής ένωσης, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται μεταξύ Α+ και ΑΑ-.

HSBC: Περιμένουμε και την υποβάθμιση του EFSF


Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις, σύμφωνα με την HSBC, η οποία μάλιστα αναμένει και την υποβάθμιση του μηχανισμού στήριξης, της EFSF, επισημαίνοντας ότι πριν βελτιωθούν τα πράγματα στην ευρωζώνη θα έχουν επιδεινωθεί πρώτα.
Η HSBC θεωρεί ότι δύο ακόμη λόγοι εντείνουν τις ανησυχίες για την Ευρώπη: Ο ένας είναι ότι η Ιταλία είναι μόλις τρεις βαθμίδες πριν χάσει την επενδυτική αξιολόγηση της (investment grade), ενώ ο άλλος είναι η διακοπή των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Royal Bank of Scotland: Επικίνδυνη εξέλιξη οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις από τον S&P - Αν υποβαθμιστεί ο ESM, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί θα είναι ίσα με το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης

Σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική και πολιτική θέση βάζει τη Γαλλία η πρόσφατη υποβάθμιση της από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του αναλυτή της Royal Bank of Scotland, Jacques Caillou, με αφορμή το μπαράζ υποβαθμίσεων την Παρασκευή.
Ο Caillou επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις αγορές από τις υποβαθμίσεις μπορεί να γιγαντωθούν, λόγω των αυξημένων πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, ενώ θεωρεί ότι η γαλλική υποβάθμιση μπορεί να περιπλέξει μελλοντικές διαπραγματεύσεις γύρω από το ζήτημα της δημοσιονομικής ενοποίησης. Η απώλεια της άριστης αξιολόγησης, είναι πολύ πιθανό να πολιτικοποιηθεί εν όψει των επικείμενων γενικών εκλογών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της λαϊκής υποστήριξης για περιθωριακών κομμάτων. Παράλληλα, η θέση της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να αποδυναμωθεί έναντι της Γερμανίας, καθιστώντας τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις γύρω από το ζήτημα της δημοσιονομικής ενοποίησης ακόμα πιο δύσκολες.
Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, της ανακοίνωσης του S&P, ήταν η σαφής διαφοροποίηση μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, που μέχρι τότε απολάμβαναν την άριστη αξιολόγηση. Η Γερμανία βγαίνει πλέον σαφής νικητής από την κρίση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο οίκος S&P ανέφερε ότι το βασικό σκεπτικό πίσω από τις υποβαθμίσεις ήταν η έλλειψη αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας στην ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση έναντι της κρίσης. Η κριτική φαίνεται να είχε και στόχο την απουσία αύξησης της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης, και όχι την ίδια την ΕΚΤ η οποία εγκωμιάστηκε για τις ενέργειές της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι μάλλον έκπληξη το γεγονός ότι η λύση για τα προβλήματα της ευρωζώνης, ήταν αρκετά διαφορετική μεταξύ των χωρών, με τις πιο σκληρές λέξεις να αναφέρονται για τη Γαλλία και όχι για τις άλλες χώρες της Ζώνης.
Παρά το γεγονός ότι κράτη μέλη της ευρωζώνης θα διερευνήσουν πλέον τις επιλογές για να κρατήσουν τριπλό-Α του EFSF, ο Callou αναμένει ο S&P να ευθυγραμμίσει τελικά βαθμολογία του EFSF με εκείνη της Γαλλίας και της Αυστρίας, δηλαδή στο ΑΑ +. Πράγματι, προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ της EFSF, οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα πρέπει να αποδεχθούν μείωση της δανειοδοτικής ικανότητας του EFSF σε περίπου 169 δις. ευρώ, ή να αυξήσουν σημαντικά τις εγγυήσεις τους, κάτι που η RBS πιστεύει ότι είναι απίθανο σε μια εποχή που η έμφαση μετατοπίζεται στο ESM, δηλαδή τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Ο αναλυτής της RBS επισημαίνει ότι οι συζητήσεις γύρω από την πιθανή αύξηση του μεγέθους του ESM τον Μάρτιο θα είναι πιο δύσκολες μετά την υποβάθμιση. Οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ώστε να εξισορροπήσουν τον μεγαλύτερο όγκο δανείων και την επίτευξη μιας αξιολόγησης ΑΑΑ. Χωρίς περαιτέρω αύξηση των επιπέδων κεφαλαίου, η δανειοδοτική ικανότητα του ESM θα μειωθεί κατά 200 δισ. ευρώ, αναφέρει ο Callou. Για να διατηρηθεί επομένως η τρέχουσα δανειοδοτική ικανότητα και η άριστη αξιολόγηση οι χώρες θα πρέπει να διπλασιάσουν το επίπεδο του κεφαλαίου τους στο ESM σε σύγκριση με τη σημερινή τους δέσμευση. Εάν όμως οι πολιτικοί θέλουν να διπλασιάσουν την ικανότητα δανειοδότησης του ESM (με παράλληλη διατήρηση του ΑΑΑ), τότε ο ESM θα χρειαστεί κεφάλαιο ίσο με το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ο  Callou εκτιμά ότι τόσο η ΕΤΕπ όσο και η ίδια η ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν την υποβάθμιση, ενώ ένα αρνητικό outlook, ιδίως στην περίπτωση της ΕΤΕπ, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Επενδυτική στρατηγική


Ο Callou συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν πολύ μετριοπαθή στάση στην αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ οι ροές κεφαλαίων αναμένεται να κατευθυνθούν σε πιο ασφαλείς αγορές. Οι αγορές θα αρχίσουν να διαμορφώνονται με πιο σαφή τρόπο μετά την ανακοίνωση της αξιολόγησης των δύο μηχανισμών στήριξης, του EFSF και του ESM.
Θα δούμε κάποια ενίσχυση των γερμανικών ομολόγων, γι’ αυτό και η σύσταση αναμένεται να είναι bullish προς αυτά. Από την άλλη, αποφεύγουμε αγορές όπως η Ιταλία, καθώς η υποβάθμιση θα φέρει ενισχύσει την «αυτοκαταστροφική» πολιτική της λιτότητας, με παράλληλους πολιτικούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης