Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία «βλέπει» ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα – «Παραπαίουν οι συνομιλίες για το χρέος» - «Η Αθήνα απειλείται με άμεση χρεοκοπία» - Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί πια…

Οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία «βλέπει» ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα – «Παραπαίουν οι συνομιλίες για το χρέος» - «Η Αθήνα απειλείται με άμεση χρεοκοπία» - Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί πια…
(Upd)Ζοφερές είναι οι προβλέψεις πολύ σημαντικών εφημερίδων ανά τον κόσμο, οι οποίες με εκτενή και συχνά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα μιλούν για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το PSI και για «απειλή άμεσης χρεοκοπίας για την Αθήνα».

Wall Street Journal: Παραπαίουν οι συνομιλίες για το χρέος

Η αναστολή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές έφεραν σε «αδιέξοδο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απειλώντας να καθυστερήσουν οι κρίσιμες συζητήσεις για ένα ζωτικό πακέτο διάσωσης» γράφει σήμερα σε πρωτοσέλιδη ανάρτησή της στο διαδικτυακό της τόπο η Wall Street Journal.
Ενώ το δημοσίευμα επισημαίνει «τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας εκτός αν βρεθεί άμεσα μια ριζοσπαστική λύση».

Financial Times: Η Ελλάδα, η Αμερική και ένας ολόκληρος κόσμος στην φωτιά


Με τον τίτλο «Η Ελλάδα, η Αμερική και ένας ολόκληρος κόσμος στην φωτιά» οι Financial Times κάνουν μία ιστορική αναδρομή συγκρίνοντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα κατά τη μεταπολεμική περίοδο με την σημερινή. «60 χρόνια μετά, χρειάστηκε μία ακόμη ελληνική οικονομική κρίση για να δούμε πως είναι ο κόσμος χωρίς τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ», σχολιάζουν.
Τον Φεβρουάριο του 1947 η Βρετανία ανακοίνωσε στις ΗΠΑ ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την ενίσχυση προς την Ελλάδα, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και του εμφυλίου πολέμου. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το σχέδιο Μάρσαλ που είχε στόχο να σταθεροποιήσει τη Δυτική Ευρώπη.
Για ακόμα μία φορά, μία οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα, απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά αυτή τη φορά οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων και καταστάσεων που διαπιστώνουν οι FT, είναι ότι σήμερα «δεν υπάρχει η κομμουνιστική απειλή».
Παρόλα αυτά τόσο το 1947, όσο και σήμερα, υπάρχουν σαφέστατα αμερικανικά και παγκόσμια συμφέροντα που διακυβεύονται στην Ελλάδα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Το σχέδιο Μάρσαλ ανακοινώθηκε γιατί οι ΗΠΑ βρίσκονταν υπό την απειλή του χάους που επικρατούσε στην Ευρώπη και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν τα πάντα για να επαναφέρουν την δημοσιονομική εξυγίανση στον κόσμο.
Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αναλάβει συνειδητά να συγκεντρώσει πόρους από την Ασία, σημειώνουν οι FT. Η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα μόνο μία φορά, ενώ ταξίδεψε πολλές φορές στην Ασία.
Το 1947 όταν η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, τα «πυροσβεστικά οχήματα» ξεκίνησαν από την Ουάσινγκτον «για να σβήσουν την φωτιά που απειλούσε ολόκληρο τον κόσμο». Το 2012 αποστέλλονται από την Γερμανία και τις Βρυξέλλες, με αργούς ρυθμούς και όχι καλά εξοπλισμένα. Ως αποτέλεσμα…οι φλόγες μαίνονται.

Frankfurter Rundschau: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η Ελλάδα - Ο χρόνος δεν επαρκεί. Η Αθήνα απειλείται με άμεση χρεοκοπία


«Η Ελλάδα έτοιμη να εκραγεί» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. «Ο χρόνος δεν επαρκεί. Χωρίς άφεση χρέους και νέες πιστώσεις η Αθήνα απειλείται με άμεση χρεοκοπία», σημειώνεται στον υπότιτλο.
Αυτήν την εβδομάδα η τρόικα επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τον καθορισμό των όρων για την παροχή και άλλων πιστώσεων. Φθάνει σε μια απελπισμένη χώρα. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 18%, ένας στους πέντε Έλληνες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, περίπου το ένα τέταρτο αντιμετωπίζει δυσκολίες, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία.
Η οικονομία υποχώρησε κατά 5% το 2011, το 2012 αναμένεται -6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αποτέλεσμα: Τα φορολογικά έσοδα βυθίζονται. Παρόλες τις περικοπές και την αύξηση των φόρων, η Aθήνα δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα το 2011, όπως είχε υποσχεθεί.
Η Αθήνα χρειάζεται την βοήθεια ΕΕ και ΔΝΤ αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους. Τα ελληνικά κόμματα φιλονικούν και οι απαιτήσεις της τρόικας θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις.
Οι συνομιλίες για το κούρεμα διεκόπησαν την Παρασκευή αλλά ακόμη και αν συμφωνηθούν οι όροι, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι εξασφαλισμένη. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει η ελάφρυνση να είναι μεγαλύτερη του 50% αλλά σε αυτό αντιτίθεται η ΕΚΤ. Επιπλέον, είναι ασαφές, εάν στο κούρεμα θα λάβουν μέρος αρκετοί επενδυτές.
Θα πρέπει να συμφωνήσει το 90% των πιστωτών αλλά έως τώρα, μόνον 70% των πιστωτών εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν από αξιώσεις τους. Η Αθήνα θα μπορούσε να αναγκάσει τους πιστωτές της να λάβουν μέρος, λένε στελέχη της αγοράς αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα αναστάτωση στις αγορές, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε της τρόικας, ούτε των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, προκειμένου να κλείσει το χάσμα στη χρηματοδότηση της χώρας, από την άρνηση των ιδιωτών να συμμετέχουν. Η διάσωση της Ελλάδας γίνεται έτσι ακριβότερη, πράγμα με το οποίο διαφωνούν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί. «Δεν βοηθάμε την Ελλάδα αναγκαστικά από συμπάθεια αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η έκταση αυτών των κινδύνων, πιστεύω ότι έχει μειωθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, Μ. Φουκς.

New York Times: Η τρόικα επικεντρώνεται περισσότερο στο πως θα αποφύγει μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία


Ενώ η Ελλάδα και οι δανειστές της προετοιμάζονται για ακόμη μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων για το PSI, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η τρόικα επικεντρώνεται περισσότερο στο πως θα αποφύγει μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, παρά στο να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, αναφέρουν οι New York Times.
Τα στελέχη της τρόικας πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη βούληση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε σε αντάλλαγμα για την βοήθεια από την ΕΕ, επισημαίνει η εφημερίδα.
Οι New York Times, που επικαλούνται πηγές από το κλιμάκιο της τρόικας, αναφέρουν, μάλιστα, ότι είναι έτοιμοι ακόμη και να παρακρατήσουν την επόμενη δόση προς την Ελλάδα το Μάρτιο.

Handelsblatt: Πιέσεις του Βερολίνο για χαμηλά επιτόκια

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Σκληραίνουν τα μέτωπα μεταξύ ιδιωτών πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης. Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που διακοπήκαν χωρίς αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή. Ιδίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε παρασκηνιακά πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα αναφέρουν πληροφορίες από Αθήνα και Βερολίνο. Λέγεται μάλιστα ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ενός επιτοκίου κάτω από 3% έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Spiegel: Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί πια…

Στην Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο του και το περιοδικό Der Spiegel: «Μάθημα από τη Μυτιλήνη», είναι ο τίτλος, ενώ στον υπότιτλο διαβάζουμε: «…Τι βοηθούν νέα δάνεια και κούρεμα όταν το κράτος στο σύνολό του δεν λειτουργεί πια»;
Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Η ανεργία έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ, στο 18% και η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά κατά 7% σύμφωνα με τους Βρετανούς οικονομολόγους του Economist Intelligence Unit. Ως προς την ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά μια από τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ίσως ο λόγος να είναι ότι για να ιδρύσεις μια επιχειρήσεις υπάρχουν 120 διαφορετικοί δρόμοι. Στην Ελλάδα χρειάζονται 6 μήνες για αυτό που στη Βουλγαρία απαιτεί 5 μέρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης