Υγεία & Χρηστικά Νέα

Fitch: Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι αξιολογήσεις στην Ευρώπη - Αναμένονται υποβαθμίσεις μίας ή δύο βαθμίδες - Η Ιταλία οδεύει προς διπλή υποβάθμιση

tags :
Fitch: Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι αξιολογήσεις στην Ευρώπη - Αναμένονται υποβαθμίσεις μίας ή δύο βαθμίδες - Η Ιταλία οδεύει προς διπλή υποβάθμιση
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου Fitch, J. Parker, ο οποίος προϊδέασε τους επενδυτές ότι θα υπάρξουν υποβαθμίσεις μίας ή δύο βαθμίδων σε αρκετές χώρες.
Από την άλλη μεριά, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές του οίκου, ο Alessandro Settepani, άφησε ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο, μετά τον οίκο Standard & Poor's, να προχωρήσει στη διπλή υποβάθμιση της Ιταλίας και ο οίκος Fitch. Ο αναλυτής επισημαίνει ότι η Ιταλία δεν αποκλείεται να υποβαθμιστεί. Μάλιστα, ήδη εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο λαμβάνοντας υπόψιν τρεις παραμέτρους: Την προοπτική ανάπτυξης, το κόστος δανεισμού και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Μάλιστα, ο Settepani εκτιμά ότι πράγματι θα υπάρξει υποβάθμιση, πιθανόν κατά δύο βαθμίδες, καθώς μέχρι τώρα τόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί όσο και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων δεν έχουν οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία, η πιστοληπτική διαβάθμιση της οποίας υποβαθμίστηκε κατά 2 βαθμίδες την Παρασκευή από την S&P, έχει ψηφίσει πακέτο μέτρων λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους 2 μήνες, με στόχος να καταστήσει την οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική και να την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε προ ημερών καλέσει τους πιστωτές της χώρας να αναγνωρίσουν την πρόοδο που σημειώνει η Ιταλία στην οικονομική πολιτική της, και τόνισε πως θέλει να δει «μια αισθητή βελτίωση» στην απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται κοντά στο 7%, επίπεδο το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές καθιστά το ιταλικό χρέος μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης