Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Οι ιδιώτες πιστωτές έδωσαν τη μέγιστη προσφορά για τις απώλειες που προτίθενται να δεχτούν» - «Αινιγματική η σιωπή των ελληνικών αρχών»

«Οι ιδιώτες πιστωτές έδωσαν τη μέγιστη προσφορά για τις απώλειες που προτίθενται να δεχτούν» - «Αινιγματική η σιωπή των ελληνικών αρχών»
Τη «μέγιστη προσφορά τους» προσέφεραν οι ιδιώτες πιστωτές για τις απώλειες που προτίθενται να αποδεχτούν στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις για το PSI, που επικαλούνται οι Financial Times.
Oι FT υπογραμμίζουν ότι οι προειδοποίησεις εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών υπονοούν ότι περαιτέρω απαιτήσεις θα μπορούσαν να τερματίσουν τον εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και θα σηματοδοτήσουν μία ελληνική χρεοκοπία.
Στο δημοσίευμα γίνεται, τέλος, εκτενής αναφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος δήλωσε «καθησυχασμένος και αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ υπογραμμίζουν ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».

Wall Street Journal: Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο

«Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο», αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, «αφήνοντας την Ελλάδα σε μια κατάσταση αβεβαιότητας με το χρονόμετρο να χτυπάει δυνατά».

Το ΔΝΤ επιμένει σε χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, Le Monde, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες «έχουν δηλώσει μέσω του Τσαρλς Νταλάρα ότι έφτασαν στο όριό τους ως προς τις απώλειες που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν σε ''εθελοντική'' βάση».
«Πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε συμφωνία αλλά μένουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν διευκρίνισης», τονίζεται.

H επίσης γαλλική Les Echos επισημαίνει ότι παρά την αρχική ευφορία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα «οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν λιγότερο φλύαροι το σαββατοκύριακο και αποτραβήχτηκαν σε μια αινιγματική σιωπή».
Η οικονομική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του IIF Φρανκ Βογκλ σύμφωνα με τον οποίο «η συμφωνία επί της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης προκειμένου να βρει η Ελλάδα διέξοδο στην κρίση».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι «το ΔΝΤ θέλει να παρατείνει τις συνομιλίες προκειμένου να εκδώσει νέες εκθέσεις ως προς τις συνέπειες μιας συμφωνίας στο ελληνικό χρέος».
Σύμφωνα με τη Les Echos οι τράπεζες είναι αυτές που βιάζονται να κλείσει η συμφωνία «διότι αισθάνονται ότι όσο περνάει ο χρόνος ο λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος για αυτές».

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι παρά το ότι «η συμφωνία σέρνεται» ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης φαίνεται να απομακρύνεται διότι όπως δηλώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs «το κόστος της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη είναι παντελώς άγνωστο».

Οι New York Times διευκρινίζουν ότι μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί είναι το είδος των εγγυήσεων (collateral) που θα δοθούν στις τράπεζες καθώς και η διάρκεια των νέων ομολόγων.
Ανοικτό παραμένει, για τους τραπεζίτες και το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΚΤ στη συμφωνία «καθώς πολλοί από τους ιδιώτες πιστωτές θεωρούν άδικο να μη συμμετάσχει και δηλώνουν ότι θα κινηθούν εναντίον της Ελλάδας (ενεργοποίηση CDS) σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει και η κεντρική τράπεζα να αποδεχτεί απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ που διαθέτει».
«Όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να μπουν σε αυτό το χορό» δηλώνει χαρακτηριστικά στους Times ένας τραπεζίτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης