Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τelegraph: Ιδού τα μεγάλα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα των Ευρωπαίων που γονάτισαν το ευρώ - Πως εντάχθηκαν στην οικογένεια της Ευρωζώνης χώρες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια

Τelegraph: Ιδού τα μεγάλα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα των Ευρωπαίων που γονάτισαν το ευρώ - Πως εντάχθηκαν στην οικογένεια της Ευρωζώνης χώρες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια
Για "μεγάλο ταχυδακτυλουργικό τρικ των Ευρωπαίων" κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Τelegraph, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τις εξελίξεις των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους....
"Οι πραγματικοί παίκτες πίσω από το εγχείρημα του ευρώ και τα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα που γονάτισαν το ενιαίο νόμισμα", είναι ο μεσότιτλος του εν λόγω άρθρου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Telegraph, στη διάρκεια της 10ετίας του '90, η Μιράντα Ξαφά, τότε στη Salomon Brothers, έβλεπε από απόσταση τις διαδικασίες ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ.  Ήξερε - και είχε συμβουλεύσει τους πελάτες της - πως η ελληνική οικονομία δεν ήταν ακόμη έτοιμη για την είσοδό της στην οικογένεια του ευρώ, καθώς τα στατιστικά της κυβέρνησης δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα.
"Τότε η κυρία Ξαφά είχε αναφερθεί για παράδειγμα στον ΟΣΕ... Οι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους πελάτες - επιβάτες. Πως καλύφθηκε το έλλειμμα; Ο οργανισμός προχώρησε στην έκδοση μετοχών που θα αγόραζε η κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή δεν παρουσιάστηκε ως δαπάνη, αλλά ως οικονομική συναλλαγή και έτσι δεν αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό", σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου.
Καθώς η Ελλάδα εισήλθε στο ευρώ, συνεχίζει η Telegraph, για να καλύψει τα ελλείμματά της, συνέχισε να δανείζεται... και να δανείζεται. Οι αγορές δεν θεωρούσαν πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδος καθώς η χώρα είχε το ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία...
"Στην αρχή του εγχειρήματος του ευρώ η άποψή μου ήταν ότι θα αφορούσε 5, το πολύ 6 χώρες. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσαν να συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία", σχολιάζει ο John Kerr, πρώην Βρετανός πρέσβης στην ΕΕ.
"Η Συνθήκη του Μάαστριχτ απαιτούσε εθνικό χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ. Τότε η Ιταλία είχε χρέος πέριξ του 120% του ΑΕΠ", επισημαίνει στη συνέχει η Telegraph.
"Αλλά το χρέος της Ιταλίας ήταν ασυνήθιστο. Δεν ήταν επίσημο. Ήταν εσωτερικό και όχι εξωτερικό, άρα η Ιταλία πληρούσε τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο ευρώ", δήλωνε τότε ο Joachim Bitterlich, σύμβουλος του Καγκελάριου Κοhl.
"Ποιο είναι το παράδοξο; Πριν 20 χρόνια ξεκίνησε για διαδικασία ευρωπαϊσμού της Γερμανίας... Σήμερα απαιτείται το αντίθετο... Η Ευρώπη να γερμανοποιήσει την οικονομική της διακυβέρνηση", καταλήγει η Telegraph.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης