Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

S&P: Στο 60% οι πιθανότητες να βγει από την ύφεση η ευρωζώνη στο τέλος του 2012 - Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος διπλής ύφεσης – Fitch: Ανάκαμψη των τραπεζών όταν επιλυθεί η κρίση χρέους

S&P: Στο 60% οι πιθανότητες να βγει από την ύφεση η ευρωζώνη στο τέλος του 2012 - Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος διπλής ύφεσης – Fitch: Ανάκαμψη των τραπεζών όταν επιλυθεί η κρίση χρέους
Προς τα τέλη του 2012 αναμένεται να βγει η ευρωζώνη από την ύφεση, σύμφωνα με έκτακτη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, επισημαίνοντας ότι δεν έχει φύγει ο κίνδυνος να υπάρξει βαθιά ύφεση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον οίκο υπάρχει 60% πιθανότητα να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για έξοδο από την ύφεση στο τέλος του 2012, αλλά και 40% πιθανότητα να υπάρξει διπλή ύφεση στην ζώνη (double dip).
Ο S&P πάντως, εκτιμά ότι την έξοδο από την ύφεση θα δείξουν οι χώρες του πυρήνα , ενώ δεν έκρυψε και τον προβληματισμό για την πορεία των αδύναμων χωρών, οι οποίες πιθανόν να έχουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τι ισχυρότερες χώρες.
Για το 2013 αναμένεται η ανάπτυξη να ανέλθει στο 1%, ενώ εάν συνεχιστεί η ύφεση τότε οι αδύναμες οικονομίες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία θα έχουν σημαντικά προβλήματα.
Από την άλλη μεριά, σε έρευνα που διενήργησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, έδειξε ότι η αγορά αναμένει να δοθεί πρώτα λύση από τους πολιτικούς στην κρίση χρέους, και μετά να ανακάμψει ο τραπεζικός κλάδος.
Σύμφωνα με την έρευνα των επενδυτών, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια περί τα 7,1 τρις. δολάρια, υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ της πολιτικής ενότητας και του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη.
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ξαναγίνουν ελκυστικές όταν η κρίση χρέους θα επιλυθεί. Μάλιστα, στο 36% εξ αυτών ανέφερε ότι δεν αρκεί μόνο η αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά να ληφθούν και συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύουν τη δυναμικότητα των τραπεζών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μόνο το 10% των επενδυτών πιστεύει ότι η εμπιστοσύνη στο σύστημα θα αποκατασταθεί μόνο από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Ο τραπεζικός κίνδυνος είναι τόσο συνδεδεμένος με τον κίνδυνο του κρατικού χρέους που δεν μπορούν οι επενδυτές να διαχωρίσουν τα τεκταινόμενα στην κρίση κρατικού χρέους από την πορεία των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης