Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Απειλή για τις ελληνικές τράπεζες η κατάσταση στη ναυτιλία - Σήμα κινδύνου εκπέμπει η συνεχιζόμενη πτώση του Baltic Dry Index...

Απειλή για τις ελληνικές τράπεζες η κατάσταση στη ναυτιλία - Σήμα κινδύνου εκπέμπει η συνεχιζόμενη πτώση του Baltic Dry Index...
Μια ακόμη αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβεβαρυμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο γνωστός δείκτης Baltic Dry (Baltic Dry Index - BDI), μονάδα μέτρησης του κόστους μεταφοράς βασικών εμπορευμάτων, από τις αρχές του έτους καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Όταν ο δείκτης υποχωρεί - και μάλιστα αγγίζοντας χαμηλά έως και 3 ετών - σημαίνει πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στη ναυτιλία. Το θέμα γίνεται περισσότερο πολύπλοκο αν αναλογιστεί κανείς τη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών από τις ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Εάν οι ναυτιλιακές εταιρείες βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας, τότε οι ζημιές θα περάσουν αυτόματα στις τράπεζες. "Οι παράμετροι αυτοί έχουν συμπεριληφθεί στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών;" διερωτάται σημαντική μερίδα αναλυτών.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των NYT, επικαλούμενο δηλώσεις του Β. Καρατζά, της Karatzas Marine Advisors με έδρα το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν περί τα 500 δισ. δολ σε ναυτιλιακά δάνεια, ήτοι θα χρειαστούν περί τα 100 δισ. δολ για την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων αυτών.
Το 2010 μόνο οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 16 δισ. δολ σε δάνεια ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ναυτιλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης