Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Citigroup: Στο 50% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ή αλλιώς.... Grexit - Ίσως ενεργοποιηθεί και 7ημερη περίοδος χάριτος για το ομόλογο Μαρτίου - Υποχρεωτικό το PSI+

Citigroup: Στο 50% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ή αλλιώς.... Grexit -  Ίσως ενεργοποιηθεί και 7ημερη περίοδος χάριτος για το ομόλογο Μαρτίου - Υποχρεωτικό το PSI+
"Grexit". Ο ευρωπαϊκός νεολογισμός που εισήχθη εσχάτως από τους αναλυτές της Citigroup, και ο οποίος αναφέρεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το πρόσφατο σημείωμα των αναλυτών της Citigroup, Willem Buiter και Ebrahim Rahbari, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αυξήθηκε στο 50% πλέον, από 25-30% το Νοέμβριο, προκαλώντας σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες θα μπορέσουν να ελεγχθούν σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις από τους πολιτικούς, και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τη Citi, η ολοένα και αυξανόμενη προοπτική της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, δεν είναι μόνο λόγω της αδυναμίας της να πετύχει τους στόχους, όσο από την απροθυμία των Ευρωπαίων να αυξήσουν τη βοήθεια τους προς τη χώρα. Παρά το ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος, οι εταίροι αντιτίθενται σε περαιτέρω αύξηση της βοήθειας προς τη χώρα, καθώς οι κίνδυνοι στις αγορές έχουν περιοριστεί αφού οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει αυτήν την πιθανότητα.
Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους, το κόστος της εξόδου για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα μπορούσαν να περιοριστούν, αφού τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Τέλος, οι αναλυτές της Citi επαναλαμβάνουν ότι το βασικό τους σενάριο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, αναγκαστική όμως για τους πιστωτές, ενώ θα υπάρξει και επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αναμένεται να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία στην επόμενη αποπληρωμή ομολόγων (η οποία είναι στις 20 Μαρτίου αν και προβλέπεται περίοδος χάριτος επτά ημερών), καταλήγουν οι δύο οικονομολόγοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης