Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα ο O. Rehn – O Γαλλογερμανικός άξονας πιέζει ώστε η Ελλάδα να τεθεί υπό πλήρη κηδεμονία

  Επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα ο O. Rehn – O Γαλλογερμανικός άξονας πιέζει ώστε η Ελλάδα να τεθεί υπό πλήρη κηδεμονία
Επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο  του γαλλογερμανικού άξονα για την δημιουργία ειδικού λογαριασμού ειδικά για την Ελλάδα ο επίτροπος οικονομικών  της ευρωζώνης Ο. Rehn.
Την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας δρομολογεί εδώ και καιρό ο γαλλογερμανικός άξονας.

Ο «ειδικός λογαριασμός», που εξήγγειλαν πρόσφατα  μετά τη συνάντησή τους, οι Μέρκελ και Σαρκοζί, συνίσταται στην δημιουργία ενός ταμείου μέσω του οποίου θα εξοφλούνται οι ομολογιούχοι των οποίων οι τίτλοι ωριμάζουν, ανεξάρτητα από το αν η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει με την τρόικα για τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει για να εκταμιευθούν τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
«Με τον τρόπο αυτό το Παρίσι και το Βερολίνο αποτρέπουν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα κινδύνευε να πυροδοτήσει αντιδράσεις πανικού στις διεθνείς αγορές».
Έτσι, αντί οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που ωριμάζουν να πληρώνονται από την Ελλάδα, θα πληρώνονται απευθείας από τους «διασώστες» της Ελλάδας μέσω του υπό μελέτη λογαριασμού ή Ταμείου.
Ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το σχέδιο, το οποίο στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης, έχει ως στόχο «να απομακρυνθεί η Δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας», ενώ παράλληλα οι εταίροι θα μπορούν να πιέζουν την Αθήνα να εφαρμόσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
«Η ιδέα να δώσουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δανείων, που ανήκει στο γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είχε κυκλοφορήσει εδώ και ένα μήνα στα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης ταυτόχρονα με την αμφιλεγόμενη γερμανική πρόταση για διορισμό ξένου επιτρόπου με δικαίωμα βέτο στις δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού».
«Πρόκειται για μια ιδέα καλύτερη από το διορισμό επιτρόπου, καθώς είναι πιο αποδεκτή», φέρεται να δήλωσε πρόσφατα Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν θεωρεί «παράλογη» την ιδέα της δημιουργίας δεσμευμένου λογαριασμού

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι η γαλλο-γερμανική ιδέα για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους «δεν είναι παράλογη».
O Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να διευθετηθούν ακόμη οι «τεχνικές λεπτομέρειες» αυτής της πρότασης, η οποία διατυπώθηκε χθες στο Παρίσι μετά τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

Steffen Kampeter: Δε θέλουμε να διώξουμε την Ελλάδα από το ευρώ με τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Steffen Kampeter, είπε ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν προσπαθούν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη με το σχέδιό τους για έναν δεσμευμένο λογαριασμό για την Αθήνα.
Αντίθετα, το σχέδιο στόχο έχει να διασφαλίσει την «αμοιβαία αλληλεγγύη» και δεν είναι πράξη τρέλας, δήλωσε ο Kampeter, απορρίπτοντας τα σχόλια γερμανικών εφημερίδων ότι αυτό το σχέδιο στόχο έχει να εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ εθελοντικώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης