Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

JP Morgan: Οι καθυστερήσεις των Ευρωπαίων στην έγκριση του νέου πακέτου της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε έξοδο της χώρας από το ευρώ – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες αφού ο χρόνος τελειώνει

tags :
JP Morgan: Οι καθυστερήσεις των Ευρωπαίων στην έγκριση του νέου πακέτου της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε έξοδο της χώρας από το ευρώ – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες αφού ο χρόνος τελειώνει
Η απόφαση για την ακύρωση του Eurogroup ήταν πολύ ανησυχητική, σύμφωνα με σύντομο σημείωμα της JP Morgan υπό τον τίτλο «Risk of Greek default and exit rises» (Αυξάνεται ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ), στην οποία και επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος και η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
Σύμφωνα με την JP Morgan, έχει αρχίσει να διαφαίνεται η διάθεση ορισμένων χωρών να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, σε περίπτωση μάλιστα που δεν υπάρξει τελική συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης υπό το βάρος των περαιτέρω διεργασιών που πρέπει να γίνουν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2012.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και η πιθανότητα η Ελλάδα να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντική αναστάτωση όχι μόνο στην ίδια τη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι αγορές αμέσως θα αμφισβητήσουν την ακεραιότητα και τη συνοχή της νομισματικής ένωσης, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί εκτιμούν ότι έχουν αποκλείσει τις επιπτώσεις αυτές με διάφορες ενέργειες ενίσχυσης των τειχών προστασίας.
Η JP Morgan επισημαίνει τη σημαντικότητα της έγκρισης του δευτέρου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. Η άμεση αποδέσμευση των 30 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση ομολόγων, των 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και των 40 δισ. ευρώ για την αγορά του χρέους από την ΕΚΤ, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη. Ωστόσο, αυτή η έγκριση μπορεί να έρθει στο Eurogroup της Δευτέρας, ή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 2 Μαρτίου. Αν όμως καθυστερήσει η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αθετήσει τις δεσμεύσεις της, αν μάλιστα συνεχιστεί η ροή νέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα σε τριμηνιαία βάση από το νέο πρόγραμμα είναι πολύ μικρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης