Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Nomura: Τα δύο σενάρια που θα προκύψουν από το σημερινό Eurogroup και οι συνέπειες τους – Αισιοδοξία για το ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα έστω και την τελευταία στιγμή

Nomura: Τα δύο σενάρια που θα προκύψουν από το σημερινό Eurogroup και οι συνέπειες τους – Αισιοδοξία για το ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα έστω και την τελευταία στιγμή
Μετριοπαθώς αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Nomura ότι θα βρεθεί λύση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, επικαλούμενοι δηλώσεις αξιωματούχων ότι η συμφωνία είναι σχεδόν κλεισμένη.
Στην 7σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «European and Greek politics: taking stock» (ευρωπαϊκές και ελληνικές πολιτικές: απολογισμός) η Nomura βλέπει ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα, αν και σε αυτό το σημείο το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους είναι ότι φαίνεται ο στόχος του δείκτη του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν θα επιτευχθεί. Πιθανότατα, να υπάρξει ένα κενό χρηματοδότησης μέχρι το 2015, αφού μέχρι το 2020 το χρέος αναμένεται στο 129% του ΑΕΠ (πρόβλεψη του ΔΝΤ), εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης 6-15 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές θα διαμορφωθούν ανάλογα με τον τρόπο συμμετοχής της ΕΚΤ και το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.
Σύμφωνα με τη Nomura, είναι ακόμη ασαφή τα ζητήματα που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η πρόβλεψη για χρέος στο 129% του ΑΕΠ, δεν περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ΕΚΤ και λιγότερο από το 100% των ιδιωτών πιστωτών, τότε πιθανότερη εξέλιξη πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) ώστε να δεσμευτούν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων. Διαφορετικά, υπό αυτές τις συνθήκες άλλη μία εκδοχή είναι το μεγαλύτερο haircut μέσω του PSI, ή/και μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, σύμφωνα με τη Nomura, ότι πολλά θα κρίνει και η διαμόρφωση της ανάπτυξης ή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, αφού μέχρι τώρα οι χαράσσοντες το πρόγραμμα της Ελλάδος έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.
Παράλληλα με τα πιο πάνω ζητήματα, η Nomura επισημαίνει και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη και έχει θέσει σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη τους συστήματος στην πολιτική ηγεσία της Ζώνης. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχουν προκύψει είναι η εν μέρει απροθυμία των πολιτικών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του παρελθόντος, εξαιτίας της αναξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει όσα έχει ήδη έχουν συμφωνηθεί. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει μεταφραστεί τις τελευταίες ημέρες στην απροθυμία των εταίρων να εγκρίνουν τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ την ίδια ώρα μελετώνται ακόμα πιο ακραίες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να απομακρυνθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Η οικονομική συμφωνία στήριξης μέσω του EFSF για το PSI, και το νέο δάνειο εξακολουθούν να υπόκεινται στην έγκριση των Κοινοβουλίων (και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ) σε μια σειρά από χώρες της βόρειας Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και ένα κλίμα σκεπτικισμού για την προοπτική επέκτασης του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Η Nomura επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο, όταν και η λαϊκή δυσαρέσκεια στη βόρεια Ευρώπη για την Ελλάδα είχε διογκωθεί. «Έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι αυτό θα έχει, αργά ή γρήγορα, αρνητικό αντίκτυπο στην προθυμία των εκλεγμένων αντιπροσώπων στη βόρεια Ευρώπη να ψηφίσουν για την περαιτέρω διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Nomura. Αυτή η τάση έχει τροφοδοτηθεί και με τη ρητορική των Ευρωπαίων, με πρωτοστάτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες δεν αξίζουν άλλο πακέτο διάσωσης, αφού δεν έχουν ικανοποιήσει τους όρους του πρώτου. Επομένως δεν πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς είναι απίθανο να συμμορφωθούν με τους όρους του δεύτερου πακέτου.
Σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική, αυτές οι τάσεις έχουν εξελιχθεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η ελληνική κρίση έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουν πειστεί πλέον ότι δεν υπάρχει σωτηρία, και ο δεύτερος είναι ότι εξαιτίας αυτών των αναταράξεων έχουν εξανεμιστεί τα οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος 3ετών δανείων (LTROs) της ΕΚΤ.
Ωστόσο, παρά αυτές τις εξελίξεις, η Nomura θεωρεί ότι στο τέλος η Γερμανία θα καταλάβει ότι οι συνέπειες της μη διάσωσης της Ελλάδας δεν μπορούν να προβλεφθούν, και θα καταλήξει στην έγκριση του πακέτου στήριξης. Η έγκριση αναμένεται στη συνεδρίαση της Bundestag στις 27 Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείονται όμως εμπλοκές από τους Φιλανδούς και τους Ολλανδούς.
Αναφορικά με την Ελλάδα, αν και οι πολιτικοί πραγματοποίησαν τις τρεις προϋποθέσεις που τους ζήτησαν, (α) έγκριση του νέου μνημονίου στο κοινοβούλιο, (β) προσδιορισμός του υπολοίπου των 325 εκατ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, και (γ) υποβολή γραπτών διαβεβαιώσεων από τους ηγέτες των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβερνητική συμμαχία, ακόμη υπάρχει δυσπιστία από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παρά τις προσπάθειες η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με ευρύτατο σκεπτικισμό, ενώ αμφισβητείται η αξιοπιστία του πολιτικού της συστήματος. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί η διάρκεια της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού, ή ίσως να μετατραπεί σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως αυτή του Mario Monti στην Ιταλία.
Η λύση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών φαίνεται λογική, τουλάχιστον στη θεωρία, σύμφωνα με τη Nomura. Η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να πείσει τους εταίρους της ότι προωθεί σοβαρά όλες τις μεταρρυθμίσεις που δεν μπόρεσε να κάνει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. Αλλά αυτή η επιλογή φέρει μεγάλους πρακτικούς κινδύνους. Η αποτυχία αυτή μπορεί να προέρχεται από μια θεμελιωδώς εσφαλμένη ανάγνωση της ελληνικής κοινωνίας και της ιδιοσυγκρασία της.

Τι θα συμβεί τη Δευτέρα;

Καθώς πλησιάζουμε στην κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Μαρτίου, οι επιλογές για την Ελλάδα όλο και λιγοστεύουν.
Η Nomura παραθέτει τις βασικές πιθανότητες:
1) Το Eurogroup εγκρίνει το PSI και η δημόσια προσφορά ξεκινά την Τετάρτη. Παράλληλα ψηφίζεται ο νόμος για τις CAC, η ΕΚΤ ανακοινώνει τις ανταλλαγές των παλαιών ελληνικών ομολόγων που διαθέτει με νέους τίτλους. (πιθανότητα 70%)
2) Το Eurogroup δεν εγκρίνει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, καθυστερώντας έτσι, ή και ακυρώνοντας ακόμη το PSI. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν δύο πιθανά υπο-σενάρια:
i) Ένα μεγαλύτερο PSI (και ενδεχομένως OSI) πριν από τις 20 Μαρτίου (πιθανότητα 15%).
ii) Τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ θα αρχίσουν να συζητούνται εντατικά (πιθανότητα 15%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης