Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πυροδότηση των CDS βλέπει η Goldman Sachs αποτιμώντας τη συμφωνία του Eurogroup - Κρίσιμοι οι επόμενοι 2-3 μήνες για την Ελλάδα

Πυροδότηση των CDS βλέπει η Goldman Sachs αποτιμώντας τη συμφωνία του Eurogroup - Κρίσιμοι οι επόμενοι 2-3 μήνες για την Ελλάδα
Αυξημένη χαρακτηρίζει την πιθανότητα πυροδότησης των ελληνικών CDS και την ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος η Goldman Sachs, σε μια πρώτη απόπειρα αποτίμησης της συμφωνίας των Βρυξελλών για το PSI+ και τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, η ενεργοποίηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) για τα νέα ελληνικά ομόλογα μόνο θετική εξέλιξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της μεταβλητότητας και της αστάθειας στις αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Στην ανάλυσή της η Goldman διατυπώνει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα.

Στα θετικά περιλαμβάνονται:
- Σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το PSI+, μέσω του οποίου θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 107 δισ. ευρώ.
- Μειώνεται ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού δίδει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και απομακρύνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας.

Στα αρνητικά περιλαμβάνονται:
- Ανησυχίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυση της εποπτείας της Ελλάδας. Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
- Αυξάνεται η πιθανότητα πυροδότησης των CDS. Η αποδοχή από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών μεγαλύτερου haircut, αφορά εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των CDS.
"Οι αγορές έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα ανοδικό ράλι, καθώς είχαν προεξοφλήσει την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup. Οι επόμενοι δύο - τρεις μήνες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένης της εφαρμογής του PSI+ και τη διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα", προειδοποιούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Deutsche Bank: Ερωτήματα για το τι θα γίνει με τα ελληνικά collaterals όταν θα ενεργοποιηθούν τα CACs

Ως καλή είδηση αντιμετωπίζει τη συμφωνία για το νέο δάνειο και το πρόγραμμα του PSI που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα, η Deutsche Bank, αν και παραμένουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να προσδιοριστούν και σοβαρές προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν.
Σύμφωνα με την DB, οι ιδιώτες θα καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού και θα υποστούν τις ανάλογες απώλειες, ενώ ο δημόσιος τομέας θα συμμετάσχει μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της συμμετοχής του της ΕΚΤ.
Το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι αυτό με τα ελληνικά collateral στην ΕΚΤ, όταν η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωθεί στο επίπεδο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση από τον οίκο S&P. Αυτό θα γίνει μόλις εισαχθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ακόμη, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες στο μεσοδιάστημα της ολοκλήρωσης του PSI, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ELA για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης