Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Ελλάδα, μην ακολουθήσεις το παράδειγμα της Αργεντινής» - «Γενναία απόφαση» η έξοδος από το ευρώ, αλλά δε γνωρίζουμε τις συνέπειες

«Ελλάδα, μην ακολουθήσεις το παράδειγμα της Αργεντινής» - «Γενναία απόφαση» η έξοδος από το ευρώ, αλλά δε γνωρίζουμε τις συνέπειες
Η Αργεντινή δεν αποτελεί ένα καλό παράδειγμα διαχείρισης του χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξη του στο οικονομικό δίκτυο CNBC ο Robert Shapiro, επικεφαλής της αμερικανικής Taskforce και συνιδρυτής και πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας, Sonecon.
Όπως επισημαίνει ο κ. Shapiro, «η Αργεντινή βγήκε εκτός: είπαν, ευτυχώς αποτελεσματικά, ότι ‘οι κανόνες δεν ισχύουν για μας’».
«Το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα λειτουργεί με βάση την εμπιστοσύνη και την ακεραιότητα και αν αυτές οι προϋποθέσεις εκλείψουν, τότε η χώρα οδηγείται σε απομόνωση. Το μοντέλο της Αργεντινής είναι ένας καταστροφικός τρόπος για να διαχειριστεί μία χώρα τη χρεοκοπία», αναφέρει.
Παρά το γεγονός ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 μετά από παρατεταμένη ύφεση, όπως εξηγεί το CNBC, προχώρησε στη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στην ιστορία και κάποια από τα συμβάντα – π.χ. κοινωνική αναταραχή – δείχνουν να συμβαίνουν και στην Ελλάδα.
Η Αργεντινή παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, λόγω του ότι δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με κάποιους από τους πιστωτές της.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Shapiro πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον βιώσιμη και εκτίμησε ότι αυτό θα έχει συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η αυστηρή λιτότητα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Επιβραδύνει την οικονομία και δυσχεραίνει τα προβλήματα», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μία γενναία απόφαση, αλλά δε γνωρίζουμε τις συνέπειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης