Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το βράδυ της Πέμπτης η ενεργοποίηση των CACs - Στο 75% - 80% η συμμετοχή στο PSI - Προειδοποιεί το IIF τους Ευρωπαίους και τις τράπεζες σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας

Το βράδυ της Πέμπτης η ενεργοποίηση των CACs - Στο 75% - 80% η συμμετοχή στο PSI - Προειδοποιεί το IIF τους Ευρωπαίους και τις τράπεζες σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας
Μεγάλος αριθμός ιδιωτών πιστωτών συμφώνησαν τη Δευτέρα να συμμετέχουν στη διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, κάνοντας ένα βήμα προς τα εμπρός για την Αθήνα καθώς η χώρα αγωνίζεται να αποτρέψει την χρεοκοπία, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Σημειώνεται εδώ ότι το bankingnews.gr είχε γράψει από τις 5/3 ότι την Παρασκευή 9 Μαρτίου η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς credit event θα πιστοποιηθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και τα CDS θα πληρωθούν (cds triggers) εφόσον η χώρα έως στις 7 Μαρτίου και ώρα 4 κεντρικής Ευρώπης δεν αποφασίσει να παρατείνει την διαδικασία του PSI+.
Οι Times, που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, κάνουν λόγο για «αναπόφευκτη» ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης. Ακόμη, αναφέρουν ότι το ποσοστό της συμμετοχής μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 75% - 80%, παρά την αισιόδοξη αξίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι η συμμετοχή στο PSI θα ξεπεράσει το 90%
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των FT, εάν, ωστόσο, ενεργοποιηθούν τα CACs τότε είναι πιθανό το ποσοστό συμμετοχής να ανέλθει στο 90%-95% και το PSI να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα»
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα CACs θα ενεργοποιηθούν αφού κλείσει η προσφορά το βράδυ της Πέμπτης», δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή της βρετανικής εφημερίδας.

IIF: Προσοχή... αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία η ΕΚΤ, η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστούν μεγάλη στήριξη - Το κόστος για τις τράπεζες θα φτάσει τα 160 δισ. ευρώ


Σε νέες προειδοποιήσεις για τις συνέπειες πιθανής άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδος, προχώρησε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), επισημαίνοντας ότι μία σκληρή ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε την ανάγκη για τουλάχιστον 160 δισ. ευρώ κεφάλαια στον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με το IIF θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία. Η ζημία που θα προκληθεί θα είναι τόσο μεγάλη που θα πληγούν σοβαρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Μάλιστα,οι τρείς χώρες και η ΕΚΤ θα χρειαστούν οπωσδήποτε βοήθεια μετά από αυτήν την εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι χτες έγινε γνωστό ότι στο PSI θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής (steering committee) του IIF, ήτοι οι ελληνικές τράπεζες, η BNP Paribas, η Commerzbank, η Deutsche Bank και η Greylock Capital, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου.
Eιδικότερα, κατά το IIF, θα συμμετάσχουν στο PSI+ όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ήτοι 12 τράπεζες, ασφαλιστικές και hedge funds.
Θα συμμετάσχουν από τις ελληνικές η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.
Θα συμμετάσχουν επίσης οι γερμανικές Commerzbank, Deutsche Bank, η ασφαλιστική Allianz, αλλά και η γαλλική BNP Paribas.
Στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα συμμετάσχει επίσης και η Greylock Capital Μanagement.

Από ποιους αποτελείται η 12μελής επιτροπή του IIF:

Allianz
Alpha Bank
Axa
BNP Paribas
CNP Assurances
Commerzbank
Deutsche Bank
Eurobank
Greylock Capital Management
ING Bank
Intesa San Paolo
Εθνική Τράπεζα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης