Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόταση για κατάργηση των δημοσίων προτάσεων μέσω συγχώνευσης από μη εισηγμένες - Εντός του 2012 οι διαγραφές εισηγμένων που είναι εκτός διαπραγμάτευσης

tags :
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόταση για κατάργηση των δημοσίων προτάσεων μέσω συγχώνευσης από μη εισηγμένες - Εντός του 2012 οι διαγραφές εισηγμένων που είναι εκτός διαπραγμάτευσης
Πέντε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς που θα προταθούν στην παρούσα κυβέρνηση για να ισχύσουν με το νέο φορολογικό νόμο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος.
Η Ε.Κ. προτείνει την κατάργηση της υποβολής δημόσιας πρότασης μέσω συγχώνευσης από μη εισηγμένη εταιρεία. Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των διαμαρτυριών των μικρομετόχων σαν την περίπτωση της Crown Hellas που διεγράφει από το ΧΑ τον περασμένο Νοέμβριο.
Για το ίδιο θέμα προτείνεται το προσφερόμενο τίμημα των μετόχων μειοψηφίας να λαμβάνει υπόψη τη μέση τιμή της μετοχής το τελευταίο 12μηνο και όχι έξι μήνες που ισχύει σήμερα.
Η δεύτερη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο είναι σχέδιο νόμου για παροχή πίστωσης (margin) με αποτέλεσμα η ελληνική νομοθεσία να προσαρμοστεί στην ΜΙFΙΤ.
H EK προτείνει τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για επενδυτικά οχήματα όπως τα venture capital trust.
Tα επενδυτικά αυτά οχήματα θα έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα για τον επενδυτή καθώς θα μπορούν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο με σκοπό να προσεγγίσουν κεφάλαια για τους κλάδους της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ήδη αναμένεται η εισαγωγή της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της Εθνικής, της Εθνικής ΑΕΕΑΠ.
Η τέταρτη πρόταση είναι η διατήρηση αρχείων εντολών για τουλάχιστον 3 χρόνια από 1 έτος που είναι σήμερα σε περίπτωση υπόνοιας χειραγώγησης της αγοράς, ενώ η πέμπτη και τελευταία πρόταση αφορά στο να συστήσουν οι εισηγμένες επιτροπή προσλήψεων για να καθορίζει την πολιτική αμοιβών στις εισηγμένες, με βάσει το νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης.
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr ο πρόεδρος της ΕΚ Κ. Mποτόπουλος δήλωσε ότι εντός της χρονιάς θα ξεκινήσει η διαγραφή των εισηγμένων που βρίσκονται πάνω από ένα έτος εκτός συναλλαγών, θα ζητηθεί παράταση του φόρου υπεραξίας έως το καλοκαίρι καθώς αναμένεται να ενσωματωθεί και ο νέος ευρωπαϊκός φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που έχει προτείνει η Γαλλία, ενώ για το short selling τόνισε πως εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα αρθεί η απαγόρευσή του πριν από τις 25 Ιουλίου.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης