Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επιπλέον κίνητρα για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» - Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια - Διευρύνεται η βάση των κτιρίων που μπορούν να ενταχθούν

Επιπλέον κίνητρα για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» - Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια - Διευρύνεται η βάση των κτιρίων που μπορούν να ενταχθούν
Ακόμα περισσότερα κίνητρα για εκείνους που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους –προσφέροντας μείωση  ακόμα και αρκετών εκατοντάδων ευρώ κάθε χρόνο, στα έξοδα θέρμανσης- προσφέρει πλέον το ούτως ή άλλως δημοφιλές πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
Με βάση αυτά, όχι μόνο δίνονται επιπλέον κίνητρα σε όσους έχουν μικρότερα εισοδήματα –έως 12.000 ευρώ ατομικό ή έως 20.000 ευρώ οικογενειακό- αλλά και στο πρόγραμμα εντάσσονται νεότερα κτίρια –δηλαδή και αυτά που κτίστηκαν μετά το 1990- αλλά και η δεύτερη κατοικία.
Αναλυτικότερα, στο «αναβαθμισμένο πρόγραμμα, για όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 20.000 ευρώ προβλέπεται πλέον  επιχορήγηση ίση με το 70% του κόστους των ενεργειακών εργασιών και άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο 30%.
Όσο για τις υπόλοιπες κατηγορίες, προβλέπεται  35% επιχορήγηση και 65% άτοκο δάνειο για όσους ενδιαφερόμενους έχουν  ατομικό εισόδημα από 12.000 έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό από 20.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα προβλέπεται  15% επιχορήγηση και 85% άτοκο δάνειο εκείνους που έχουν ατομικό εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 έως 80.000 ευρώ.
Επίσης, σε αυτό μπορούν να ενταχθούν πλέον και νεόδμητα κτίρια, τα οποία έχουν  κατασκευαστεί μετά το 1990, καθώς και δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικά κ.λπ.).

Ποιες εργασίες αφορά
Η μόνωση σε ταράτσες και παράθυρα, η αλλαγή στα κουφώματα, το βάψιμο με ενεργειακά χρώματα είναι κάποια παραδείγματα εργασιών που καλύπτει το εν λόγω πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα επιδότηση και μηδενικό επιτόκιο.
Ανεξάρτητα από το εισόδημα του δανειολήπτη, με βάση το πρόγραμμα, επιδοτούνται απάνες για τοποθέτηση κουφωμάτων - τζαμιών, συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων, στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώμα, αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.
Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη(π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών).
Επίσης στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτων και συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνονται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.

Ιδιαίτερα δημοφιλές
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ειδικά για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» από την 1η Φεβρουαρίου του 2011, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις χρηματοδότησης. Η Εθνική Τράπεζα  έχει δεχτεί 20.000 αιτήσεις ενδιαφερόμενων για προέγκριση δανείου ενώ από τη πλευρά της η Alpha Bank έχει δεχθεί περίπου 10.000 αιτήσεις. Η   Eurobank  έχει δεχθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 7.000 αιτήσεις, ενώ από την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς έχει μέχρι σήμερα παραλάβει πάνω από 13.000 αιτήσεις δανείων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.  
Παράλληλα, απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές ώστε όχι μόνο επαναλαμβάνεται αλλά και οι όροι συμμετοχής έγιναν πιο ευνοϊκοί, ώστε να συμμετέχουν σε αυτό περισσότερα νοικοκυριά αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες.

Η γνώμη μας
Τα «πράσινα δάνεια», αν και διαφημίστηκαν αρκετά δεν «άνθισαν» όσο θα περίμενε κανείς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως αποτελεί εξαίρεση, καθώς αποδεικνύεται   είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, τόσο από πλευράς αιτήσεων όσο και στις εκταμιεύσεις (που βέβαια είναι σαφώς λιγότερες). Συνεπώς, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, αξίζει κανείς να αναζητήσει τη χρηματοδότηση αυτού του τύπου, καθώς και άτοκη είναι αλλά και χρήματα γλιτώνει από τα μειωμένα κοινόχρηστα.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης