Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η αναβολή του φόρου υπεραξίας για το 2013 απομακρύνει τον κίνδυνο υποβάθμισης του ΧΑ τον Σεπτέμβριο από τον οίκο Ftse

Η αναβολή του φόρου υπεραξίας για το 2013 απομακρύνει τον κίνδυνο υποβάθμισης του ΧΑ τον Σεπτέμβριο από τον οίκο Ftse
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει νέα παράταση στην επιβολή του φόρου υπεραξίας για το ξεκίνημα του 2013 απομακρύνει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ΧΑ από τον οίκο Ftse τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πολλοί, βεβαίως, υποστηρίζουν ότι μία υποβάθμιση αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν θα ήταν και καταστροφή για το, έτσι κι αλλιώς, «ταλαιπωρημένο» Χ.Α., καθώς θα βοηθούσε σε μια ανακύκλωση κεφαλαίων, αφού θα αποχωρούσαν τα «παθητικά» funds και θα εισέρρεαν κεφάλαια από ξένα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές.
Βεβαίως, η διοίκηση του Χ.Α. υποστηρίζει ότι «στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία η μη υποβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από τις ανεπτυγμένες αγορές θα ήταν μία επιτυχία με ιδιαίτερο τουλάχιστον σημειολογικό χαρακτήρα». Μην ξεχνάμε ότι μέσω Χ.Α. θα γίνουν οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, που είναι στη σχετική λίστα της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. Σωκράτη Λαζαρίδη «τα τελευταία 15 χρόνια το κράτος μέσω του Χρηματιστηρίου άντλησε περί τα 8 δισ. ευρώ από τις δημόσιες εγγραφές των ΔΕΚΟ».
Το σημείο τριβής, που  αποτελούσε  και τον καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του Χ.Α., είναι το εάν θα εφαρμοζόταν φέτος  ο φόρος υπεραξίας (είχε αναβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012). Με την νέα εξέλιξη  απαλάσσεται το ΧΑ από το βάρος αυτό και συνεπώς ο οίκος Ftse θα κρίνει το ΧΑ με βάση τα 21 κριτήρια που διαθέτει.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. τα ξένα φυσικά πρόσωπα έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην εγχώρια αγορά (σχετικός πίνακας). Το βασικό επιχείρημα των αξιολογητών του FTSE είναι ότι δεν υπάρχει ανεπτυγμένη αγορά στον κόσμο που να επιβαρύνει τους αλλοδαπούς επενδυτές με φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη επί των μετοχών.
Το μόνο κριτήριο από τα 21 συνολικά που δεν πληρούσε το Χ.Α. είναι η απουσία κοινών κωδικών (omnibus accounts). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα, καθώς έχει επαρκώς εξηγηθεί στα στελέχη του FTSE πως η εκκαθάριση στον τελικό επενδυτή, που σήμερα ισχύει στην αγορά, διασφαλίζει τη μέγιστη εξασφάλιση στους επενδυτές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος.
Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονται στην ίδια λίστα του οίκου FTSE, με το ερωτηματικό της υποβάθμισης. Αντίθετα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση, ενώ άλλα χρηματιστήρια, όπως του Κουβέιτ, της Γκάνας, του Καζαχστάν, είναι υποψήφια για συμμετοχή στους χρηματιστηριακούς δείκτες FTSE.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης