Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εντός των τραπεζών παραμένει η ρευστότητα στην ευρωζώνη - Ανησυχίες ότι τα κεφάλαια δεν περνούν στην πραγματική οικονομία απειλώντας την ανάκαμψη

Εντός των τραπεζών παραμένει η ρευστότητα στην ευρωζώνη - Ανησυχίες ότι τα κεφάλαια δεν περνούν στην πραγματική οικονομία απειλώντας την ανάκαμψη
Σημαντικές ανησυχίες για τη διοχέτευση της ρευστότητας που έλαβαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία, εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται στην ευρωζώνη η βίαιη μείωση της πιστωτικής επέκτασης.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, η μαζική διοχεύτεση ρευστότητας δεν βοήθησε την πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες δεν δανείζουν τις επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι δανείστηκαν με πολύ μειωμένο επιτόκιο πάνω από 1 τρισ. ευρώ. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη θέτει ακόμη περισσότερα εμπόδια σε όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως παρά τις δύο παροχές 3ετούς δανεισμού προς τις τράπεζες της ευρωζώνης από την ΕΚΤ, η ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο δανεισμός των τραπεζών της ευρωζώνης προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 11 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έπεσε από το 1,1% του Ιανουαρίου στο 0,7%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2010, όταν η ευρωζώνη ανέκαμπτε από την ύφεση του 2009. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε από το 0,7% στο 0,4%. «Ο κίνδυνος πιστωτικής αποστράγγισης σε ορισμένα τμήματα της περιφέρειας δεν έχει εξαφανιστεί τελείως», δήλωσε ο αναλυτής της ING, Martin van Vliet.
Άλλωστε, ο φόβος πιστωτικής αποστράγγισης για τις επιχειρήσεις στην «πραγματική» οικονομία, οι μεγάλες λήξεις τραπεζικών ομολόγων, το ενδεχόμενο μιας απότομης μείωσης των πιστώσεων και οι φόβοι για ξεπουλήματα ενεργητικών από ορισμένες τράπεζες απετέλεσαν, σύμφωνα με την αγορά, τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ΕΚΤ για χορήγηση πολύ φθηνών τριετών δανείων.
Στις χώρες του πυρήνα, ανέφερε, η νομισματική ανάπτυξη παραμένει υγιής, με ετήσια αύξηση 5,8% στη Γερμανία και 5,3% στην Ολλανδία. Ωστόσο η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην περιφέρεια και η νομισματική ανάπτυξη έχει αρνητικό πρόσημο στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η προσφορά του χρήματος εμφανίζει συρρίκνωση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. Αυτά είναι συμπτώματα ύφεσης και παραπέμπουν στον κανόνα του χρυσού του 20ού αιώνα, όπου τα εξωτερικά ελλείμματα (δηλαδή το ισοζύγιο πληρωμών) οδήγησαν σε εξάντληση των εθνικών αποθεματικών, με δυσάρεστες συνέπειες για την προσφορά χρήματος και την οικονομική δραστηριότητα.
Εξάλλου, δημιουργούνται υπόνοιες ότι το χρήμα παραμένει εγκλωβισμένο εντός των τραπεζών αντί να κυκλοφορεί στην ευρύτερη οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης