Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Pimco: Θα χρειαστεί και δεύτερο κούρεμα η Ελλάδα - Αποφεύγει τα ελληνικά ομόλογα - Deutsche Bank: Εξίσου σημαντικές με το PSI οι εκλογές - Δεν φοβάται επικράτηση ακραίων αριστερών κομμάτων η Nomura

Pimco: Θα χρειαστεί και δεύτερο κούρεμα η Ελλάδα - Αποφεύγει τα ελληνικά ομόλογα - Deutsche Bank: Εξίσου σημαντικές με το PSI οι εκλογές - Δεν φοβάται επικράτηση ακραίων αριστερών κομμάτων η Nomura
(upd)Παρά το κούρεμα του ελληνικού χρέους οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Πολλοί δεν αποκλείουν μάλιστα και νέο κούρεμα το προσεχές διάστημα, το οποίο θα επιβάρυνε αυτή τη φορά τους φορολογούμενους.
Το ζήτημα απασχόλησε ημερίδα του Bloomberg που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Φρανκφούρτη και στην οποία συμμετείχε και ο Χανς Χιουμς, πρόεδρος του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της επιτροπής του IIF που διαπραγματεύθηκε την ανταλλαγή των ομολόγων.
Για τον ίδιο το διακύβευμα ήταν μεγάλο καθώς το ένα στα δέκα δολάρια του fund είναι επενδυμένο σε ελληνικά ομόλογα. Στο παρελθόν ο ίδιος έχει ζήσει από κοντά και άλλες αναδιαρθρώσεις, όπως στο Μεξικό, την Αργεντινή, τον Ισημερινό αλλά και στην Ρωσία και τις Φιλιππίνες. Ποιες οι ομοιότητες;
«Όταν μια χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και να δανειστεί εκ νέου, τότε ως επενδυτής δεν έχεις άλλη επιλογή από το να αναζητήσει λύσεις. Για εμάς θα ήταν τελείως παράλογο να διακόπταμε τις συνομιλίες και να επιμείναμε στην πλήρη αποπληρωμή. Γιατί η εναλλακτική επιλογή είναι να καταρρεύσει η οικονομία αυτή και για 20 χρόνια να μην μπορούν να μας επιστρέψουν χρήματα».
Για την Greylock Capital το ελληνικό κούρεμα συνεπάγεται τεράστιες απώλειες. Για κάθε δολάριο που έχει επενδύσει, το fund θα λάβει μόλις 30 περίπου σεντ.

Νέο κούρεμα βλέπει η Pimco – «Με το πρώτο κούρεμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί»


Στην επενδυτική εταιρία Pimco που είχε «ξεφορτωθεί» εγκαίρως τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, κορυφαίος μάνατζερ της Pimco, εκτιμά ότι με το πρώτο κούρεμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί, αντιθέτως, «εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και δεύτερο κούρεμα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και αποφεύγουμε τα ελληνικά ομόλογα».
Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και ο Χανς Χιουμς που βλέπει και δεύτερη αναδιάρθρωση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο Άντριου Μπόσομγουορθ της Pimco εκτιμά ότι το δεύτερο κούρεμα θα πλήξει όχι τους ιδιώτες, αλλά κυρίως τα κράτη που δάνεισαν στην Ελλάδα: «Σωστά, γιατί πρόκειται εν τω μεταξύ για σχεδόν 3/4 του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση δεν θα πλήξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις χρηματαγορές, όπως εκτιμούσαμε μέχρι πρότινος».
Στην πρώτη αναδιάρθρωση υπέστησαν απώλειες μόνον οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή, τράπεζες ασφαλιστικές και funds. Ενδεχόμενο νέο κούρεμα θα έπληττε αυτή τη φορά το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, εντέλει δηλαδή και τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

Deutsche Bank: Η Ελλάδα θα περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι - Εξίσου σημαντικές με το PSI οι εκλογές - Βλέπει συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Εξίσου κρίσιμη διαδικασία με το PSI χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Μαρτίου. Όπως αναφέρει, «η επιτυχία των εκλογών που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή κυβέρνηση, αποτελούν προϋπόθεση για να δημιουργηθεί μία αποδοτική σχέση με την Ευρώπη και να μπουν τα θεμέλια της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας».
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι εκλογές που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν θετική έκβαση, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι «οι προθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευθούν, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης».
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, «εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να λάβει μέτρα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ μέχρι τον Ιούνιο», προβλέποντας ότι η Ελλάδα «θα περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι».
Για τους αναλυτές της Deutsche Bank το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές, θα είναι η συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν «απίθανο ένα από τα δύο κόμματα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση». Εκτιμούν, επίσης, ότι τα δύο κόμματα μαζί θα συγκεντρώσουν 38%-41% για να λάβουν πάνω από 150 έδρες.

Δε φοβάται επικράτηση ακραίων αριστερών κομμάτων η Nomura

Μεγάλο ρίσκο θεωρεί και η Nomura τις εκλογές στην Ελλάδα, τονίζοντας πως αν και μια τεχνοκρατική κυβέρνηση αλά Monti μπορεί να μοιάζει ιδανική επιλογή, «θεωρούμε ότι η πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για μια τέτοια έκβαση».
Η Nomura υπογραμμίζει την ανομοιογένεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ εκτιμά ότι η πιο πιθανή έκβαση των εκλογών θα είναι να υπάρξει μια μετέωρη Βουλή.
Μετά από αυτό, αναμένει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ή τουλάχιστον μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα περισσότερα νομοσχέδια που αφορούν το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας είναι χαμηλή (με βάση τα ποσοστά που καταλαμβάνουν τώρα στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία) και θεωρεί ότι η πιθανότητα να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας ακραία αριστερά κόμματα μετά από τις εκλογές, «είναι ακόμη χαμηλότερη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης