Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αλλαγές στη δομή λήψης αποφάσεων της ISDA - Αν υπάρξει και δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδος θα προστεθεί και η ψήφος της Citibank NA

Αλλαγές στη δομή λήψης αποφάσεων της ISDA - Αν υπάρξει και δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδος θα προστεθεί και η ψήφος της Citibank NA
Ο πολύς λόγος που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για επικείμενη δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδος μέσα στο επόμενο διάστημα, έφερε στην επιφάνεια τις αλλαγές που συντελέστηκαν στη δομή της ISDA, της Επιτροπής που κρίνει το αν έχει συμβεί πιστωτικό γεγονός σε αναδιαρθρώσεις χρέους και ισχύουν μάλιστα από τη Δευτέρα.
Η ISDA, η οποία στην ουσία διαχειρίζεται μία αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων με παράγωγα προϊόντα, άλλαξε τη δομή των επιτροπών που αποφασίζουν πότε υπάρχει "πιστωτικό γεγονός", ώστε να ενεργοποιηθεί και η πληρωμή των κατόχων CDS.
Η αλλαγή αυτή ήταν η τρίτη στην ιστορία των επιτροπών ενώ είχε αποφασιστεί το Μάρτιο του 2009. Αυτές οι επιτροπές χωρίζονται σε πέντε περιφέρειες. Το νέο μέλος στις επιτροπές, το οποίο θα έχει και δικαίωμα ψήφου, είναι η Citibank Ν.Α., ανεβάζοντας τον αριθμό των αντιπροσώπων σε εννέα από οκτώ προηγουμένως. Η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ από την 30η Απριλίου, ενώ ανά έτος θα ανανεώνεται ή θα παύεται η σύμβαση για κάθε μέλος.
Επιπλέον, θα υπάρχει ένας αντιπρόσωπος με δικαίωμα ψήφου από κάθε περιοχή. Έτσι, θα υπάρχουν 10 μέλη που θα καλούνται να αποφασίζουν για ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο και πέντε έκτακτα μέλη κατά περίπτωση με δικαιώματα ψήφου, επί συνόλου 15 ψήφων.
Σύμφωνα με την ISDA, η επιτροπή έχει σχεδιαστεί για να έχει οκτώ διεθνείς διαπραγματευτές με δικαίωμα ψήφου και δύο περιφερειακούς dealers με δικαίωμα ψήφου. Η επιλογή των επιχειρήσεων ώστε να συμμετέχουν στην επιτροπή, γίνεται με βάση το ποσό των CDS που διαπραγματεύονται.
Οι Πέντε επιτροπές χωρίζονται στις περιοχές της (Αμερικής), της (Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής), της (Ιαπωνίας), της (Ασίας) και της (Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας).
Η επιτροπή για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πρόσφατα καθόρισε ότι πιστωτικό γεγονός συνέβη τελικά για την Ελλάδα, προκαλώντας την πληρωμή 2,89 δισ. δολ από τα CDS. Η αιτία ήταν η χρήση της ρήτρας "συλλογικής δράσης" αναγκάζοντας ορισμένους ιδιώτες επενδυτές στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι dealers με δικαίωμα ψήφου είναι οι: Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, η JPMorgan, Morgan Stanley και UBS. Η Nomura θα αναλάβει ως άνευ ψήφου συμβουλος - αντιπρόσωπος για όλες τις περιφέρειες, αντικαθιστώντας την Royal Bank of Scotland.
Οι μη dealers που εχουν δικαίωμα ψήφου είναι για όλες τις περιφέρειες οι: Citadel, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital Management, Pacific Investment Management, and Elliott Management. Αυτοί άλλωστε είναι μεταξύ των πιο ενεργών συμμετεχόντων στην αγορά των CDS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης