Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Mark Grant: Όσοι εκτιμούν ότι η ομαλοποίηση στις αγορές έχει έρθει... Κάνουν λάθος! Τι σηματοδοτεί η αύξηση του χρέους στον ισολογισμό της ΤτΕ στα 262 δισ. δολάρια;

Mark Grant: Όσοι εκτιμούν ότι η ομαλοποίηση στις αγορές έχει έρθει... Κάνουν λάθος! Τι σηματοδοτεί η αύξηση του χρέους στον ισολογισμό της ΤτΕ στα 262 δισ. δολάρια;
Την αντίθεσή του σε όσους διατείνονται ότι η ομαλοποίηση των αγορών έχει... έρθει, εκφράζει ο γνωστός αναλυτής της Wall Street και αρθρογράφος της οικονομικής στήλης "Out of the Box", Mark Grant.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και μετά την ιστορική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+), αλλά και τις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTROs), υπάρχουν ακόμη σοβαρές πηγές ανησυχίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, που απειλούν μάλιστα και την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Grant επισημαίνει πως η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει έναν ισολογισμό της τάξης των 262 δισ. δολαρίων, ήτοι στο 65% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊοντος (ΑΕΠ) της χώρας. Μάλιστα, ο αναλυτής αναφέρει πως το χρέος αυτό εμφανίζει αύξηση κατά 50% από έτος σε έτος.
Ο σχετικός δείκτης Μ1 στην Ελλάδα υποχώρησε στο -16% σε διάστημα 6 μηνών ή στο -32% σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Αντίστοιχα ο δείκτης M3 υποχώρησε στο -20% σε διάστημα 6 μηνών ή στο -40% σε ετήσια βάση.
"Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς τρομακτικά, αλλά κάτι περισσότερο. Δεν σηματοδοτούν απλά ύφεση, αλλά σίγουρα κάτι μεγαλύτερο", σχολιάζει ο Grant.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ανησυχίες γεννά και η διαμόρφωση των δεικτών Μ1 στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης