Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η κερδοσκοπία των επενδυτικών τραπεζών και των hedge funds ευθύνεται για την αύξηση των τιμών τροφίμων σε υψηλά 30ετίας

Η κερδοσκοπία των επενδυτικών τραπεζών και των hedge funds ευθύνεται για την αύξηση των τιμών τροφίμων σε υψηλά 30ετίας
Η κερδοσκοπία των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών είναι μία από τις βασικότερες αιτίες αύξησης των παγκόσμιων τιμών τροφίμων.
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, οι επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds αύξησαν μέσα σε πέντε μόλις χρόνια από τα 65 δισ. δολάρια στα 126 δισ. δολάρια τις επενδύσεις τους στην αγορά τροφίμων, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα 30ετίας, καθώς και στις σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο του ΟΗΕ, hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικές τράπεζες όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και Barclays Capital κυριαρχούν στη συγκεκριμένη αγορά, με συνέπεια το 2011 η κερδοσκοπία στα αγροτικά προϊόντα να είναι 20 φορές μεγαλύτερη από τη βοήθεια που δόθηκε στις φτωχές χώρες.
Μόνο η Goldman Sachs, ο σημαντικότερος παίκτης, κέρδισε το 2009 περί τα 600 εκατ. στερλίνες και η Barclays Capital 340 εκατ. στερλίνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 οι τιμές τροφίμων άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 30ετίας, με συνέπεια να σημειωθούν εξεγέρσεις σε χώρες από το Μεξικό έως το Μπανγκλαντές.
Οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο το Σεπτέμβριο του 2010 και παρότι έχουν υποχωρήσει έκτοτε παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2008 όταν προκλήθηκε η διατροφική κρίση.
Οι υψηλές τιμές τροφίμων είναι «καταστροφικές» για τους φτωχούς λαούς, καθώς ξοδεύουν τουλάχιστον το 60% των εισοδημάτων τους για τις ανάγκες διατροφής των νοικοκυριών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης