Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται για το μέλλον της Ισπανίας - Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αγορές ομολόγων από ΕΚΤ και στόχοι ελλείμματος - Μπορεί η Ισπανία να εξελιχθεί σε Ελλάδα;

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται για το μέλλον της Ισπανίας - Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αγορές ομολόγων από ΕΚΤ και στόχοι ελλείμματος - Μπορεί η Ισπανία να εξελιχθεί σε Ελλάδα;
Η ώρα της κρίσης φαίνεται ότι πλησιάζει για την Ισπανία, η οποία έχει "γλιτώσει" μέχρι τώρα να "μπλεχτεί" στα πακέτα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αν και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν ότι δεν θα χρειαστεί χρηματοπιστωτική βοήθεια, ωστόσο, πληροφορίες διαρρέουν ότι ήδη μελετούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ανέλθει σε μη βιώσιμα επίπεδα.
«Με την Ισπανία, οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνει εντός της αγοράς,» σημειώνει ο κ. Mujtaba Rahman αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων της συμβουλευτικής Eurasia Group.
Η στήριξη της Ισπανίας αναμένεται να είναι σε τρεις κλάδους:
1. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να χρησιμοποιηθεί το ταμείο διασώσεων με τα 440 δισ. ευρώ της ευρωζώνης, ο European Financial Stability Facility (EFSF), ώστε να διατεθούν χαμηλότοκα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά ακινήτων της Ισπανίας θα διολισθήσει περαιτέρω, "κοκκινίζοντας" τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.
Ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τα «μηνύματα» που θα στείλει στις αγορές η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από το EFSF, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ επί μακρόν αντιτίθενται στην βοήθεια τραπεζών από το EFSF.
2. Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ
Πριν δοθεί στον EFSF η εξουσία της ανακεφαλαιοποίησης, το μόνο εργαλείο που υπάρχει εκτός από μια «κανονική» διάσωση είναι να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα, κατεβάζοντας το κόστος δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Στην ΕΚΤ όμως επικρατεί σκεπτικισμός για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, όχι μόνο μεταξύ των Γερμανών που προειδοποιούν ότι αυτές οι εξαγορές θα χαλαρώσουν την πίεση στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά και από τον διοικητή κ. Mario Draghi.
Επιπλέον, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπου η ΕΚΤ απέφυγε το «κούρεμα» έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ θα είναι ανεπιθύμητη γιατί αυτόματα θα βάλει έναν προστατευμένο πιστωτή στην αγορά.
3. Αναθεώρηση των στόχων ελλείμματος
Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013, από 8,5% το 2011. Η Μαδρίτη έχει ήδη περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της, προκαλώντας ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση στην οικονομία.
Έτσι, ορισμένοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ μιας χαλάρωσης, όπως αναβολή για ένα χρόνο του στόχου για 3%. Όμως η Κομισιόν είναι απρόθυμη να δεχτεί χαλάρωση στην Ισπανία, όταν έχει φερθεί με αυστηρότητα σε μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ουγγαρία. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πιθανότατα θα αντιδράσουν σε μια τέτοια κίνηση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η προσφυγή της Ισπανίας κρίνεται μάλλον απίθανη. Μάλιστα, οι 29 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters, είναι εν γένει διστακτικοί ως προς το κατά πόσον η Ισπανία θα χρειασθεί να προσφύγει σε μηχανισμούς δανεισμού, οι οποίοι στη δική τους περίπτωση θα απαιτήσουν πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ.
Στη σφυγμομέτρηση αυτή, οι ειδικοί καταλήγουν σε μία πιθανότητα προσφυγής της Ισπανίας κατά 25%. Οι ειδικοί επικαλέστηκαν μία σειρά από λόγους, οι οποίοι συνοψίζονται κατά κύριο μέρος στην πίστη πως οι κυβερνήσεις έχουν περισσότερες δυνατότητες πλέον να αντιμετωπίσουν την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης