Tο ΜΗΤΕΡΑ και το Institute of Life δημιούργησαν μια υψηλού επιπέδου μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος επιστημονικός κλάδος σε διεθνές επίπεδο.
Με την υπογονιμότητα να αγγίζει, ως πρόβλημα, ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% μεταξύ των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πεδίο εντατικής έρευνας διεθνών πανεπιστημιακών κέντρων, τα οποία επενδύουν στην εξέλιξη τεχνικών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με στόχο, λοιπόν, κάθε υπογόνιμο ζευγάρι να έχει στη διάθεσή του τις πλέον σύγχρονες επιλογές και την καλύτερη αντιμετώπιση, σε ένα μοντέρνο και ασφαλές περιβάλλον, το ΜΗΤΕΡΑ και το Institute of Life δημιούργησαν μια υψηλού επιπέδου μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι η αναδιοργάνωση και η πλήρης ανακαίνιση του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΜΗΤΕΡΑ, ώστε να αναδειχθεί η Μονάδα Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ ως μία από τις πλέον εξειδικευμένες της Ευρώπης!
Γράφει ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου *
Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθυντής του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέες τεχνικές περνούν γρήγορα από την έρευνα στην κλινική πράξη, στην αναζήτηση ολοένα και πιο αποτελεσματικών θεραπειών. Με τα ποσοστά γονιμότητας στον Δυτικό Κόσμο να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και τα ζευγάρια να αναβάλουν την τεκνοποίηση για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, σήμερα η απαίτηση για αποτελεσματικότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Για εμάς, στο Institute of Life MHTEΡΑ, ο Σεπτέμβρης του 2017 σηματοδότησε μια νέα αρχή. Σε συνεργασία με το Institute of Life, ανακαινίσαμε ριζικά τους χώρους μας και επενδύσαμε σε εξοπλισμό και υποδομές. Στόχος είναι να γίνει η Institute of Life MHTEΡΑ Νέα Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σημείο αναφοράς για τα ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Άρτια στελέχωση, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις
Η επιστημονική ομάδα της Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ, που αποτελείται από κορυφαίους, εξειδικευμένους στην υπογονιμότητα ιατρούς, είναι πλήρως αφοσιωμένη στις ανάγκες του κάθε ζευγαριού, επιλέγοντας σχολαστικά την ιδανική γι’ αυτούς θεραπεία.
Βασική αποστολή μας στο ΜΗΤΕΡΑ είναι να βοηθήσουμε τα υπογόνιμα ζευγάρια να γίνουν γονείς, διασφαλίζοντας υψηλά πρότυπα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και περιορίζοντας το άγχος που συχνά συνοδεύει μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε έναν άνετο χώρο, διαφορετικό από αυτό των περισσότερων κέντρων, εστιασμένο στην άνεση και τη διακριτικότητα.
Την ασφάλεια του ασθενή διασφαλίζει η λειτουργία του Τμήματος εντός του μεγαλύτερου γυναικολογικού και μαιευτικού κέντρου της χώρας, το οποίο στελεχώνεται με άριστους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.
Τεχνολογική πρωτοπορία
Πήγαμε, όμως, ένα βήμα παραπέρα διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εμβρύων εντός του εργαστηρίου. Όλες οι κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας του εργαστηρίου (θερμοκρασία, ph, πίεση και σύσταση αερίων) παρακολουθούνται συνεχώς μέσω του συστήματος Log and Guard της Octax και οποιαδήποτε διαταραχή καταγράφεται και διορθώνεται άμεσα, πριν προλάβει να επηρεάσει τις συνθήκες καλλιέργειας των εμβρύων.
Το σύστημα clean air του εργαστηρίου σχεδιάστηκε από την αρχή. Τόσο το εργαστήριο όσο και τα χειρουργεία τροφοδοτούνται με αέρα υψηλής καθαρότητας, ώστε να διασφαλίζεται θετική πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους. Αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας, η ποιότητα του αέρα μετρήθηκε στην κλάση C, που είναι και η καλύτερη επίδοση που μπορεί να επιτευχθεί σε εμβρυολογικό εργαστήριο.
Παράλληλα, εγκαταστάθηκε ειδικός αισθητήρας καταμέτρησης πτητικών ουσιών (VOCs), που ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την παρουσία τέτοιων ουσιών, οι οποίες έχει βρεθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων.
Εγκαταστήσαμε το σύστημα RI Witness, έναν ηλεκτρονικό επιτηρητή, που ελέγχει και καταγράφει κάθε διαδικασία εντός του εμβρυολογικού εργαστηρίου. Όλα τα τριβλία και φυαλίδια με βιολογικό υλικό που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο φέρουν ένα μικροτσίπ που διαβάζεται ασύρματα από αισθητήρες που βρίσκονται σε κάθε θέση εργασίας. Κάθε τέτοιο τσιπάκι έχει τη δική του ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία είναι μοναδική για κάθε ζευγάρι. Έτσι, διασφαλίζεται η ταυτοποίηση του ζεύγους με τα έμβρυά τους και αποκλείεται η πιθανότητα λάθους. Το ΜΗΤΕΡΑ είναι ένα από τα ελάχιστα Κέντρα στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα αυτό, το οποίο από τη στιγμή της πρώτης του εφαρμογής, έχει σε παγκόσμιο επίπεδο, μηδενικό ποσοστό αστοχίας.
Πέρα από τις δικλείδες ασφαλείας, το σύστημα καλλιέργειας του εργαστηρίου αναβαθμίστηκε με νέους επωαστές και σύστημα παροχής αερίων. Ακολουθώντας την αρχή του «ήσυχου εμβρύου» (quiet embryo hypothesis), σύμφωνα με την οποία τα έμβρυα πρέπει να υπόκεινται στους ελάχιστους δυνατούς χειρισμούς ώστε να μη διαταράσσονται οι σταθερές συνθήκες καλλιέργειας, οργανώσαμε έτσι το σύστημα καλλιέργειας ώστε τα έμβρυα να μένουν εκτός των επωαστών για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε τα έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, πρακτική που αποδεδειγμένα αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας.
Τεχνικές τελευταίας γενιάς
Το εμβρυολογικό μας εργαστήριο είναι ένα από τα πρώτα που εφάρμοσαν την κρυοσυντήρηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).
Η τεχνική αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων πάγου εντός των κυττάρων, που είναι ο κύριος λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό των κρυοσυντηρούμενων εμβρύων δεν επιβίωναν με τις παλιότερες τεχνικές. Με τη τεχνική της υαλοποίησης, το ποσοστό επιβίωσης φτάνει το 95%, είτε εφαρμόζεται σε ωάρια είτε σε έμβρυα.
Η αξιόπιστη διατήρηση εμβρύων σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης ανοίγει νέες δυνατότητες στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Μέσω της υαλοποίησης, η διαδικασία ωοθηκικής διέγερσης και γονιμοποίησης μπορεί να αποσυνδεθεί από αυτήν της εμφύτευσης. Μπορούμε με απλά λόγια να σταματήσουμε τον χρόνο για τα έμβρυα στο στάδιο που επιθυμούμε και να τα αποψύξουμε όταν οι συνθήκες για την εμφύτευση είναι ιδανικές.
Στην περίπτωση της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD), η υαλοποίηση επιτρέπει τη κρυοσυντήρηση των εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης μετά τη βιοψία εμβρύου, ώστε να υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η γενετική ανάλυση.
Ακόμη, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους, να κρυοσυντηρήσουν τα ωάριά τους σε νεαρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικό χρόνο. Ήδη έχουμε εγκυμοσύνες και γεννήσεις από γυναίκες που κρυοσυντήρησαν τα ωάριά τους στο εργαστήριο μας.
Διαρκής αναβάθμιση
Σημαντική αναβάθμιση έγινε και στον τομέα του εξοπλισμού μικροχειρισμών. Τα μικροσκόπια αναβαθμίστηκαν με νέο οπτικό σύστημα, που επιτρέπει τη βέλτιστη επιλογή σπερματοζωαρίων σε υπερυψηλή μεγέθυνση (τεχνική IMSI), η οποία μπορεί να βοηθήσει τον κλινικό εμβρυολόγο στην επιλογή των μορφολογικά καλύτερων σπερματοζωαρίων, ειδικά σε περιστατικά όπου το πρόβλημα είναι ο ανδρικός παράγοντας.Στον τομέα της προεμφυτευτικής επιλογής και διάγνωσης (PGS και PGD) συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Alpha Lab, Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ. Εξοπλίσαμε το εργαστήριο με το σύστημα laser χαμηλής ισχύος της Octax, το οποίο επιτρέπει τη λήψη κυττάρων από τα έμβρυα με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή. Με τη βοήθεια του laser εφαρμόζουμε σχεδόν αποκλειστικά τη βιοψία εμβρύου στο στάδιο της βλαστοκύστης, το οποίο σημαίνει ότι αυξάνεται το ποσοστό εγκυρότητας του αποτελέσματος και μηδενίζεται η καταπόνηση του εμβρύου.
Τα έμβρυα καταψύχονται αμέσως μετά τη βιοψία. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη ανίχνευση όχι μόνον μονογονιδιακών παθήσεων, όπως η μεσογειακή αναιμία και η κυστική ίνωση, αλλά και την εφαρμογή μεθόδων whole genome amplification, δηλαδή την εξέταση ολόκληρου του γονιδιώματος των εμβρύων πριν από την εμφύτευση. Σε συνδυασμό με τις τεχνικές μοριακής βιολογίας CGH array και NGS, η προσέγγιση αυτή μπορεί να δώσει λύση σε δύσκολα περιστατικά όπως ζευγάρια με παθολογικό καρυότυπο, με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης ή επαναλαμβανόμενες αποβολές, αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης μπορούμε για πρώτη φορά να εφαρμόσουμε την ταυτόχρονη επιλογή και διάγνωση (συνδυασμός PGS και PGD) στο ίδιο έμβρυο, διαγιγνώσκοντας έτσι ταυτόχρονα μονογονιδιακές παθήσεις και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Διαρκής προσφορά
Οι τεχνικές στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς και κάθε μικρή βελτίωση στο εμβρυολογικό εργαστήριο μπορεί να είναι η αιτία που θα φέρει την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Για εμάς στο ΜΗΤΕΡΑ, κάθε περιστατικό είναι δύσκολο, με την έννοια ότι δίνουμε όλη την προσοχή μας και εφαρμόζουμε την ιδανική για κάθε περίπτωση μέθοδο. Οι μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον οργανισμοί υψηλής πολυπλοκότητας και πιστεύουμε ότι μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το ΜΗΤΕΡΑ μπορούμε να επενδύσουμε σε εξοπλισμό και ανθρώπους, ώστε να ανταποκριθούμε στην υπόσχεσή μας προς το υπογόνιμο ζευγάρι: αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση σαν μοναδική, εφαρμόζοντας σύγχρονες, εξατομικευμένες θεραπείες, με χαμόγελο, αλλά και επίγνωση της βαριάς ευθύνης μας!
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται
• Διερεύνηση Ανδρικής Υπογονιμότητας (Σπερμοδιάγραμμα, Τεστ ενεργοποίησης, DNA, Fragmentation Assay)
• Διερεύνηση Γυναικείας Υπογονιμότητας (Σαλπιγγογραφία, Έλεγχος ωορρηξίας)
• ICSI και IMSI
• Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGS/PGD)
• Υποβοηθούμενη εκκόλαψη (assisted hatching)
• Καλλιέργεια βλαστοκύστης
• Κρυοσυντήρηση εμβρύων και ωαρίων μέσω υαλοποίησης (vitrification)
• Κρυοσυντήρηση ωοθηκικού υλικού
• Κρυοσυντήρηση σπέρματος
• Βιοψία όρχεως και κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού
• Δωρεά ωαρίων
• Παρένθετη μητρότητα
• Φυσικός κύκλος και mild stimulation IVF
* Ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου είναι Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθυντής του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ
www.bankingnews.gr
Με την υπογονιμότητα να αγγίζει, ως πρόβλημα, ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% μεταξύ των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πεδίο εντατικής έρευνας διεθνών πανεπιστημιακών κέντρων, τα οποία επενδύουν στην εξέλιξη τεχνικών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με στόχο, λοιπόν, κάθε υπογόνιμο ζευγάρι να έχει στη διάθεσή του τις πλέον σύγχρονες επιλογές και την καλύτερη αντιμετώπιση, σε ένα μοντέρνο και ασφαλές περιβάλλον, το ΜΗΤΕΡΑ και το Institute of Life δημιούργησαν μια υψηλού επιπέδου μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι η αναδιοργάνωση και η πλήρης ανακαίνιση του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΜΗΤΕΡΑ, ώστε να αναδειχθεί η Μονάδα Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ ως μία από τις πλέον εξειδικευμένες της Ευρώπης!
Γράφει ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου *
Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθυντής του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέες τεχνικές περνούν γρήγορα από την έρευνα στην κλινική πράξη, στην αναζήτηση ολοένα και πιο αποτελεσματικών θεραπειών. Με τα ποσοστά γονιμότητας στον Δυτικό Κόσμο να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και τα ζευγάρια να αναβάλουν την τεκνοποίηση για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, σήμερα η απαίτηση για αποτελεσματικότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Για εμάς, στο Institute of Life MHTEΡΑ, ο Σεπτέμβρης του 2017 σηματοδότησε μια νέα αρχή. Σε συνεργασία με το Institute of Life, ανακαινίσαμε ριζικά τους χώρους μας και επενδύσαμε σε εξοπλισμό και υποδομές. Στόχος είναι να γίνει η Institute of Life MHTEΡΑ Νέα Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σημείο αναφοράς για τα ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Άρτια στελέχωση, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις
Η επιστημονική ομάδα της Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ, που αποτελείται από κορυφαίους, εξειδικευμένους στην υπογονιμότητα ιατρούς, είναι πλήρως αφοσιωμένη στις ανάγκες του κάθε ζευγαριού, επιλέγοντας σχολαστικά την ιδανική γι’ αυτούς θεραπεία.
Βασική αποστολή μας στο ΜΗΤΕΡΑ είναι να βοηθήσουμε τα υπογόνιμα ζευγάρια να γίνουν γονείς, διασφαλίζοντας υψηλά πρότυπα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και περιορίζοντας το άγχος που συχνά συνοδεύει μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε έναν άνετο χώρο, διαφορετικό από αυτό των περισσότερων κέντρων, εστιασμένο στην άνεση και τη διακριτικότητα.
Την ασφάλεια του ασθενή διασφαλίζει η λειτουργία του Τμήματος εντός του μεγαλύτερου γυναικολογικού και μαιευτικού κέντρου της χώρας, το οποίο στελεχώνεται με άριστους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.
Τεχνολογική πρωτοπορία
Πήγαμε, όμως, ένα βήμα παραπέρα διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εμβρύων εντός του εργαστηρίου. Όλες οι κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας του εργαστηρίου (θερμοκρασία, ph, πίεση και σύσταση αερίων) παρακολουθούνται συνεχώς μέσω του συστήματος Log and Guard της Octax και οποιαδήποτε διαταραχή καταγράφεται και διορθώνεται άμεσα, πριν προλάβει να επηρεάσει τις συνθήκες καλλιέργειας των εμβρύων.
Το σύστημα clean air του εργαστηρίου σχεδιάστηκε από την αρχή. Τόσο το εργαστήριο όσο και τα χειρουργεία τροφοδοτούνται με αέρα υψηλής καθαρότητας, ώστε να διασφαλίζεται θετική πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους. Αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας, η ποιότητα του αέρα μετρήθηκε στην κλάση C, που είναι και η καλύτερη επίδοση που μπορεί να επιτευχθεί σε εμβρυολογικό εργαστήριο.
Παράλληλα, εγκαταστάθηκε ειδικός αισθητήρας καταμέτρησης πτητικών ουσιών (VOCs), που ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την παρουσία τέτοιων ουσιών, οι οποίες έχει βρεθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων.
Εγκαταστήσαμε το σύστημα RI Witness, έναν ηλεκτρονικό επιτηρητή, που ελέγχει και καταγράφει κάθε διαδικασία εντός του εμβρυολογικού εργαστηρίου. Όλα τα τριβλία και φυαλίδια με βιολογικό υλικό που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο φέρουν ένα μικροτσίπ που διαβάζεται ασύρματα από αισθητήρες που βρίσκονται σε κάθε θέση εργασίας. Κάθε τέτοιο τσιπάκι έχει τη δική του ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία είναι μοναδική για κάθε ζευγάρι. Έτσι, διασφαλίζεται η ταυτοποίηση του ζεύγους με τα έμβρυά τους και αποκλείεται η πιθανότητα λάθους. Το ΜΗΤΕΡΑ είναι ένα από τα ελάχιστα Κέντρα στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα αυτό, το οποίο από τη στιγμή της πρώτης του εφαρμογής, έχει σε παγκόσμιο επίπεδο, μηδενικό ποσοστό αστοχίας.
Πέρα από τις δικλείδες ασφαλείας, το σύστημα καλλιέργειας του εργαστηρίου αναβαθμίστηκε με νέους επωαστές και σύστημα παροχής αερίων. Ακολουθώντας την αρχή του «ήσυχου εμβρύου» (quiet embryo hypothesis), σύμφωνα με την οποία τα έμβρυα πρέπει να υπόκεινται στους ελάχιστους δυνατούς χειρισμούς ώστε να μη διαταράσσονται οι σταθερές συνθήκες καλλιέργειας, οργανώσαμε έτσι το σύστημα καλλιέργειας ώστε τα έμβρυα να μένουν εκτός των επωαστών για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε τα έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, πρακτική που αποδεδειγμένα αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας.
Τεχνικές τελευταίας γενιάς
Το εμβρυολογικό μας εργαστήριο είναι ένα από τα πρώτα που εφάρμοσαν την κρυοσυντήρηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).
Η τεχνική αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων πάγου εντός των κυττάρων, που είναι ο κύριος λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό των κρυοσυντηρούμενων εμβρύων δεν επιβίωναν με τις παλιότερες τεχνικές. Με τη τεχνική της υαλοποίησης, το ποσοστό επιβίωσης φτάνει το 95%, είτε εφαρμόζεται σε ωάρια είτε σε έμβρυα.
Η αξιόπιστη διατήρηση εμβρύων σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης ανοίγει νέες δυνατότητες στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Μέσω της υαλοποίησης, η διαδικασία ωοθηκικής διέγερσης και γονιμοποίησης μπορεί να αποσυνδεθεί από αυτήν της εμφύτευσης. Μπορούμε με απλά λόγια να σταματήσουμε τον χρόνο για τα έμβρυα στο στάδιο που επιθυμούμε και να τα αποψύξουμε όταν οι συνθήκες για την εμφύτευση είναι ιδανικές.
Στην περίπτωση της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD), η υαλοποίηση επιτρέπει τη κρυοσυντήρηση των εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης μετά τη βιοψία εμβρύου, ώστε να υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η γενετική ανάλυση.
Ακόμη, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους, να κρυοσυντηρήσουν τα ωάριά τους σε νεαρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικό χρόνο. Ήδη έχουμε εγκυμοσύνες και γεννήσεις από γυναίκες που κρυοσυντήρησαν τα ωάριά τους στο εργαστήριο μας.
Διαρκής αναβάθμιση
Σημαντική αναβάθμιση έγινε και στον τομέα του εξοπλισμού μικροχειρισμών. Τα μικροσκόπια αναβαθμίστηκαν με νέο οπτικό σύστημα, που επιτρέπει τη βέλτιστη επιλογή σπερματοζωαρίων σε υπερυψηλή μεγέθυνση (τεχνική IMSI), η οποία μπορεί να βοηθήσει τον κλινικό εμβρυολόγο στην επιλογή των μορφολογικά καλύτερων σπερματοζωαρίων, ειδικά σε περιστατικά όπου το πρόβλημα είναι ο ανδρικός παράγοντας.Στον τομέα της προεμφυτευτικής επιλογής και διάγνωσης (PGS και PGD) συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Alpha Lab, Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ. Εξοπλίσαμε το εργαστήριο με το σύστημα laser χαμηλής ισχύος της Octax, το οποίο επιτρέπει τη λήψη κυττάρων από τα έμβρυα με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή. Με τη βοήθεια του laser εφαρμόζουμε σχεδόν αποκλειστικά τη βιοψία εμβρύου στο στάδιο της βλαστοκύστης, το οποίο σημαίνει ότι αυξάνεται το ποσοστό εγκυρότητας του αποτελέσματος και μηδενίζεται η καταπόνηση του εμβρύου.
Τα έμβρυα καταψύχονται αμέσως μετά τη βιοψία. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη ανίχνευση όχι μόνον μονογονιδιακών παθήσεων, όπως η μεσογειακή αναιμία και η κυστική ίνωση, αλλά και την εφαρμογή μεθόδων whole genome amplification, δηλαδή την εξέταση ολόκληρου του γονιδιώματος των εμβρύων πριν από την εμφύτευση. Σε συνδυασμό με τις τεχνικές μοριακής βιολογίας CGH array και NGS, η προσέγγιση αυτή μπορεί να δώσει λύση σε δύσκολα περιστατικά όπως ζευγάρια με παθολογικό καρυότυπο, με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης ή επαναλαμβανόμενες αποβολές, αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης μπορούμε για πρώτη φορά να εφαρμόσουμε την ταυτόχρονη επιλογή και διάγνωση (συνδυασμός PGS και PGD) στο ίδιο έμβρυο, διαγιγνώσκοντας έτσι ταυτόχρονα μονογονιδιακές παθήσεις και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Διαρκής προσφορά
Οι τεχνικές στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς και κάθε μικρή βελτίωση στο εμβρυολογικό εργαστήριο μπορεί να είναι η αιτία που θα φέρει την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Για εμάς στο ΜΗΤΕΡΑ, κάθε περιστατικό είναι δύσκολο, με την έννοια ότι δίνουμε όλη την προσοχή μας και εφαρμόζουμε την ιδανική για κάθε περίπτωση μέθοδο. Οι μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον οργανισμοί υψηλής πολυπλοκότητας και πιστεύουμε ότι μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το ΜΗΤΕΡΑ μπορούμε να επενδύσουμε σε εξοπλισμό και ανθρώπους, ώστε να ανταποκριθούμε στην υπόσχεσή μας προς το υπογόνιμο ζευγάρι: αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση σαν μοναδική, εφαρμόζοντας σύγχρονες, εξατομικευμένες θεραπείες, με χαμόγελο, αλλά και επίγνωση της βαριάς ευθύνης μας!
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται
• Διερεύνηση Ανδρικής Υπογονιμότητας (Σπερμοδιάγραμμα, Τεστ ενεργοποίησης, DNA, Fragmentation Assay)
• Διερεύνηση Γυναικείας Υπογονιμότητας (Σαλπιγγογραφία, Έλεγχος ωορρηξίας)
• ICSI και IMSI
• Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGS/PGD)
• Υποβοηθούμενη εκκόλαψη (assisted hatching)
• Καλλιέργεια βλαστοκύστης
• Κρυοσυντήρηση εμβρύων και ωαρίων μέσω υαλοποίησης (vitrification)
• Κρυοσυντήρηση ωοθηκικού υλικού
• Κρυοσυντήρηση σπέρματος
• Βιοψία όρχεως και κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού
• Δωρεά ωαρίων
• Παρένθετη μητρότητα
• Φυσικός κύκλος και mild stimulation IVF
* Ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου είναι Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθυντής του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΜΗΤΕΡΑ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών