Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Υπό διαμόρφωση το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας - Τίτλοι τέλους στην εποχή Μερκοζί - «Χωρίς την ΕΚΤ το ευρώ θα είχε καταρρεύσει»

Υπό διαμόρφωση το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας - Τίτλοι τέλους στην εποχή Μερκοζί - «Χωρίς την ΕΚΤ το ευρώ θα είχε καταρρεύσει»
Σαν να αφυπνίστηκε μονομιάς η Ευρώπη μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η επιμονή του Φρανσουά Ολάντ να συμπληρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο με αναπτυξιακά στοιχεία γίνεται όλο και περισσότερο κοινή συνείδηση.
Ο δημόσιος διάλογος που άνοιξε για τα καλά με την έλλειψη αναπτυξιακής πνοής από το δημοσιονομικό σύμφωνο συνεχίζεται και σήμερα από τις στήλες του ευρωπαϊκού τύπου. Διάλογος, που πυροδότησε η έκβαση του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Προς το τέλος η εποχή Μερκοζί

Ο πρώτος γύρος και η επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που απορρίπτει το κοινό νόμισμα, οδήγησε σε μεταστροφή σκέψης των πολιτικών ηγεσιών στην ευρωζώνη» παρατηρεί ο σχολιαστής της γαλλικής Les Dernieres Nouvelles d´ Alsace.
«Η οικονομική κατάσταση οδηγεί στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων. Όλη η Ευρώπη έχει βυθιστεί στην ύφεση και σε μερικές χώρες η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. Δεν μένει παρά να δούμε τι θα πράξουν ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ένα ωστόσο είναι βέβαιο: η εποχή Μερκοζί, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη γερμανική πολιτική λιτότητας, οδηγείται στο τέλος της» αποφαίνεται ο γάλλος σχολιαστής.
Χθες πάντως, ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε κι αυτός μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη λήψη μέτρων ανάπτυξης για το δημοσιονομικό σύμφωνο.
«Επρόκειτο για απρόσμενη κίνηση κάλυψης του Φρανσουά Ολάντ από τον διοικητή της ΕΚΤ» παρατηρεί η γαλλική περιφερειακή εφημερίδα La Charente Libre. «Κι αυτός ζητά συμπληρωματικά αναπτυξιακά μέτρα για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Αλλά προσοχή» συνεχίζει ο γάλλος αρθρογράφος, «αυτό δεν σημαίνει στροφή 180 μοιρών.
Επιμένει και στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στην απαραίτητη τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Απλά γνωρίζει ότι η συνταγή λιτότητας δύσκολα χωνεύεται από τους ευρωπαίους και η ανάπτυξη είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για να μη πνιγεί ο ασθενής και στο τέλος πεθάνει από... υγεία».

«Χωρίς την ΕΚΤ το ευρώ θα είχε καταρρεύσει»


Η εφημερίδα Osnabrücker Zeitung θεωρεί αναμενόμενη την τροπή των πραγμάτων στην ευρωζώνη. Κυρίως μετά την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για το 2013 σε περίοδο κρίσης.
«Μέτρα λιτότητας στο εσωτερικό και όλο και περισσότερα εμβάσματα προς τις Βρυξέλλες. (...) Δεν πρέπει να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει το κύμα αγανάκτησης εναντίον των σχεδίων αύξησης του κοινοτικού προϋπολογισμού» επισημαίνει ο σχολιαστής της.
«Τα περισσότερα κράτη – μέλη παλεύουν με οικονομικά προβλήματα. Όχι μόνο τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα. Ωστόσο, όσο σημαντική είναι η πολιτική λιτότητας, άλλο τόσο σημαντική είναι και η αναπτυξιακή ώθηση στις παραπαίουσες οικονομικά χώρες. Η ΕΕ είναι και παραμένει το μεγαλύτερο ταμείο επιδοτήσεων που θα τονώσει την ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ πάντως, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας, εργάζεται μαζί με μια ομάδα χωρών από την ευρωζώνη για να εκπονήσουν σχέδιο ανακεφαλοποίησης τραπεζών με χρήματα από το μηχανισμό στήριξης. Ο λόγος της βιασύνης, η κρίση στην Ισπανία. «Οι Γερμανοί έρχονται με ένα αντιπληθωριστικό γονίδιο στον κόσμο» σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche. «Δεν είναι απορίας άξιο. Με την πολιτική της η ΕΚΤ ωθεί την υποτίμηση του ευρώ στα ύψη. Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ έχει διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα, ποσό ρεκόρ που προκαλεί ανησυχία από την μία, αλλά από την άλλη χωρίς αυτή τη βοήθεια το ευρώ θα είχε καταρρεύσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης