Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Πούλα το Μάιο, και φύγε» (Sell in May and go away) - Τι δείχνει η παρελθούσα εμπειρία για τις χρηματιστηριακές αγορές...τι εκτιμά η BNP Paribas

«Πούλα το Μάιο, και φύγε» (Sell in May and go away) - Τι δείχνει η παρελθούσα εμπειρία για τις χρηματιστηριακές αγορές...τι εκτιμά η BNP Paribas
Ο Μάιος ήρθε και το ρητό - φάντασμα της Wall Street έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του στους χρηματιστηριακούς διαδρόμους. «Πούλα το Μάιο, και φύγε» (Sell in May and go away).
Δεκαετίες τώρα, κοιτώντας τα στατιστικά οι πιο «παραγωγικοί» μήνες του έτους, από πλευράς κερδών, ήταν από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.
Οι λόγοι αυτής της συνέχειας είναι πολλοί:
Οι επενδυτές τείνουν να επενδύουν τα bonus και τα πλεονάσματα της προηγούμενης χρονιάς στις αρχές της επόμενης
Οι επενδυτές αρχίζουν και κατεβάζουν «ταχύτητες» για καλοκαίρι με σκοπό να επιστρέψουν το Σεπτέμβριο
Οι εταιρείες στις αρχές του έτους προχωρούν σε φιλόδοξες προβλέψεις, οι οποίες από το πρώτο τρίμηνο διαψεύδονται. Μετά αναθεωρούν σε ρεαλιστικά επίπεδα.
Στη Βρετανία, έρευνα των κ. Sven Bouman, της Aegon, και Ben Jacobsen, του Erasmus University, έδειξε ότι οι μετοχές είχαν πολύ λιγότερο καλύτερη εμφάνιση από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρά στο υπόλοιπο έτος, σε μια διάρκεια από το 1694. Ο FTSE 100 δημιουργήθηκε το 1984 και έχει πέσει, από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τις μισές φορές, ενώ μόνο μία φορά κατάφερε να έχει θετική μέση απόδοση σε αυτό το διάστημα.
Οι αναλυτές της BNP Paribas φαίνεται να συμφωνούν με αυτήν την άποψη, ειδικά για τον φετινό Μάιο, αφού τον έχουν μάλιστα βαπτίσει «Dis-May» (dismayσημαίνει απογοήτευση,αποθάρρυνση) υποστηρίζοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα προβληματικός για τις μετοχές.
Όπως σημειώνουν, καθώς η επίδραση των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ (LTROs) εξασθενεί, το επίκεντρο στρέφεται προς τη μάχη μεταξύ τωνληθαργικών πολιτικών και των τιμωρών της αγοράς ομολόγων, και η Ισπανία βρίσκεται στη μέση.
Ο Jeffrey Hirsch, εκδότης του Stock Trader’s Almanac (ημερολόγιο του επενδυτή) έκανε έναν απλό υπολογισμό: Εάν κάποιος είχε επενδύσει 10.000 δολάρια την 1η Νοεμβρίου του 1972, και για τα υπόλοιπα 37 χρόνια πουλούσε τις μετοχές που είχε αγοράσει ακριβώς την 30η Απριλίου, θα είχε σήμερα 160.000 δολάρια. Εάν δρούσε αντίστροφα, δηλαδή αγόραζε 1η Μαΐου και πουλούσε 31 Οκτωβρίου θα είχε 7.863 δολάρια.
Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή, αλλά σημαντική, υποσημείωση στο Almanac του Hirsch. Οι καλοκαιρινοί μήνες των ετών 2007 και 2008 ήταν καλύτεροι από τους χειμερινούς. Το ίδιο συνέβη και τη διετία 1972 – 1973. Το συμπέρασμα: Ο κύκλος ξεκινά είτε με πολέμους είτε με κρίσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης