Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τι κρύβεται πίσω από τα στρατηγικά ποσοστά που κατέχει το Silchester International Investors σε ΟΠΑΠ 5,01% και ΔΕΗ 13,8%; - Προετοιμάζεται για τις αποκρατικοποιήσεις

Τι κρύβεται πίσω από τα στρατηγικά ποσοστά που κατέχει το Silchester International Investors σε ΟΠΑΠ 5,01% και ΔΕΗ 13,8%; - Προετοιμάζεται για τις αποκρατικοποιήσεις
Τι κρύβεται πίσω από τις κινήσεις του Βρετανικού  fund Silchester International Investors, το οποίο  ανέβασε τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ στο 5,01%
Το εν λόγω fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 25 δισ. δολάρια, δεν είναι άγνωστο στους ελληνικούς χρηματιστηριακού κύκλους και στον επιχειρηματικό κόσμο. Στις 8 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, είχε ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής του στο κεφάλαιο της ΔΕΗ στο 13,8%, ποσοστό που διακρατά μέχρι και σήμερα παρά το γεγονός ότι η μετοχή έφτασε σε υψηλά τριμήνου πριν από ένα μήνα περίπου.
Επιχειρηματικοί κύκλοι, συνδέουν αυτές τις δύο στρατηγικές τοποθετήσεις, την ώρα μάλιστα που και στις δύο εταιρείες το Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του. Αν και η συνήθης πρακτική των fund είναι οι επενδύσεις για ίδιον κέρδος, πολλοί δεν αποκλείουν και την προοπτική το Silchester να δρα υπό τις εντολές πελατών από ΗΠΑ και Βρετανία, ή ακόμη και για θυγατρικές του.
Τα σενάρια των κινήσεων του Silchester είναι 2
1)Έχει αποκτήσει μειοψηφικά πακέτα μετοχών σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενόψει ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να τα πουλήσει στους τελικούς αγοραστές σε προνομιακές τιμές με premium δηλαδή.
2)Οι κινήσεις του εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική όπου εκπροσωπώντας άλλους επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποκρατικοποιήσεις.
Μάλιστα, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ το ίδιο το fund έχει γνωστοποιήσει ότι τοποθετήθηκε στην εταιρεία με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για τους παρακάτω πελάτες της:
- Silchester International Investors International Value Equity Trust,
- Silchester International Investors International Value Equity Taxable Trust,
- Silchester International Investors International Value Equity Group Trust,
- Silchester International Investors Tobacco Free International Value Equity Trust,
- The Calleva Trust,
Από τους πελάτες της δίνεται στην Silchester πλήρης διακριτική ευχέρεια στις επενδύσεις τους και η εξουσιοδότηση να ψηφίζει για λογαριασμό τους. Εντούτοις, η Silchester δεν ενεργεί ως θεματοφύλακας για τους πελάτες της και επομένως οι μετοχές δεν κρατιούνται στο όνομα της Silchester αλλά στο όνομα της τράπεζας-θεματοφύλακα (custodian bank) κάθε πελάτη.

Ποιο είναι το Silchester International Investors;


Το Silchester δημιουργήθηκε το 1994 και ειδικεύτηκε στις διεθνείς επενδύσεις μετοχών, για λογαριασμό πελατών από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του fund αυτή είναι και η μοναδική υπηρεσία που προσφέρει το fund.
Στόχος είναι να επιτύχει ελκυστικές αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε μετοχές διεθνών αγορών. Η τράπεζα Northern Trust Company είναι θεματοφύλακας του fund.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Silchester κατέχει το 5,6% της πορτογαλικής Banco Espirito Santos, το 10,1% στην ολλανδική Mediq, ενώ κατέχει και το 13,3% της ιταλικής Biscione, στην οποία συμμετέχει και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης