Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Κρίσιμη η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι διαρροές βουλευτών από τα άλλα κόμματα – Ξεκίνησε η αρχή του τέλους για την ελληνική οικονομία;

Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Κρίσιμη η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι διαρροές βουλευτών από τα άλλα κόμματα – Ξεκίνησε η αρχή του τέλους για την ελληνική οικονομία;
(upd2)Μπορεί οι εκλογές της 6ης Μαΐου να πέρασαν στην ιστορία, αλλά από σήμερα κιόλας ξεκινάει ένας νέος μαραθώνιος διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών και μικροπολιτικών χειρισμών την ώρα που οι ώρες της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά κρίσιμες για ακόμη μία φορά μέσα στα τελευταία 2 χρόνια.
Το απόγευμα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Όμως ο γρίφος της ψήφου εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά δύσκολος να λυθεί, από την ώρα που ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεδομένου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ότι τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 149 έδρες (108 + 41) η ψήφος εμπιστοσύνης, ή ακόμη και η ψήφος «ανοχής» είναι αμφίβολη.
Ο Αντ. Σαμαράς πιθανότατα να αναζητήσει συνεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά, του Φώτη Κουβέλη, την ώρα που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα συμμετάσχουν «σε κυβέρνηση δοσίλογων». Στο ίδιο μήκος και το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, γεγονός που εκμηδενίζει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.
Ωστόσο αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – Δημ.Αρ. η νομιμοποίηση της στον ελληνικό λαό παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συνολικά, και τα τρία κόμματα μαζί, συγκεντρώνουν λίγο πάνω από το 38%, έχοντας απέναντι τους την αντιμνημονιακή ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και τον καταγγελτικό λόγο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες, ή δεν ληφθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην πρόταση Σαμαρά, η διερευνητική εντολή θα δοθεί στον ΑλέξηΤσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μικρές. Ο Τσίπρας αν και έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης Αριστεράς, είναι απίθανο να λάβει στήριξη από το ΚΚΕ, ενώ και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία αποκόπηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν δηλώσει προεκλογικά ότι δεν υπάρχει σημείο ταύτισης τους με τις αριστερές πτέρυγες της Βουλής, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή για στήριξη. Η στήριξη του ΠΑΣΟΚ προφανώς όμως είναι «ανεπιθύμητη» από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εντολή που έλαβε ήταν καθαρά από τους κατακριτές του ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Δημ.Αρ. το ποσοστό που συγκεντρώνεται είναι 22,8 (16,7+6,1), ή αλλιώς μόλις 71 έδρες. Εάν προστεθεί και το ΠΑΣΟΚ οι έδρες θα φτάσουν στις 112, ενώ πλειοψηφία δεν υπάρχει ούτε και με την προσθήκη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σε περίπτωση που ούτε και αυτό το σενάριο τελεσφορήσει, τότε η διερευνητική εντολή θα δοθεί στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο. Τα σενάρια λίγο έως πολύ ομοιάζουν με αυτά που έχει στα χέρια του ο Αντ. Σαμαράς, με τον κίνδυνο ούτε και σ’ αυτήν την περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση να είναι ορατός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr ο σχηματισμός κυβέρνησης θα κριθεί από τυχόν διαρροές βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα. Εάν στηρίξουν το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μεμονωμένοι βουλευτές από ΔΗΜΑΡ ή Ανεξάρτητους Έλληνες τότε η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο το σχήμα θα είναι εξαιρετικά εύθραυστο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιούνιο αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία του νέου, σκληρότερου, πακέτου λιτότητας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική κατάληξη των συνομιλιών, τότε ο κίνδυνος ακυβερνησίας δεν είναι απλά ορατός, αλλά υπαρκτός. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κηρύξει εκ νέου εκλογές, πιθανότατα έως την 17η Ιουνίου, καθυστερώντας σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η ελληνική Βουλή για να αποδεσμευτεί η νέα δόση του δανείου της χώρας μας.
Ήδη αγορές και επενδυτές παρακολουθούν με απογοήτευση τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, θεωρώντας ότι η αρχή του τέλους της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε. Η αντίδραση των Goldman Sachs, Citigroup και Roubini ήταν άμεση, βλέποντας μάλιστα ακόμη και έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες τις αγορές οι επόμενες μέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, ίσως και από τις κρισιμότερες της ελληνικής κρίσης…

Α.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης