Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μπορεί η Ελλάδα να οδηγήσει σε κατάρρευση τις αγορές; - Η εκδίωξη της από το ευρώ μπορεί να είναι προεξοφλημένη, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος όταν έρθει η ώρα της αλήθειας...

Μπορεί η Ελλάδα να οδηγήσει σε κατάρρευση τις αγορές; - Η εκδίωξη της  από το ευρώ μπορεί να είναι προεξοφλημένη, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος όταν έρθει η ώρα της αλήθειας...
Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το ευρώ; Η Citigroup δίνει 50-75% ενώ η JP Morgan θέτει τις πιθανότητες λίγο κάτω από το 50%.
Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι αγορές την ίδια ώρα φαίνονται ότι ξεπερνούν την κρίση με μικρές απώλειες. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ οι ελληνικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν το 10% της αξίας τους από την Παρασκευή, ο Stoxx Europe 600 έχει υποχωρήσει μόλις 0,9%, τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα έχουν αυξηθεί ελαφρώς, ενώ το ευρώ έχει χάσει μικρό μέρος της αξίας του.
Είναι οι αγορές έτοιμες να δεχτούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιέσεις από ένα τέτοιο γεγονός έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο μέρος από την αγορά. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί, αν και η απόδοση του γερμανικού ομολόγου έχει οδηγηθεί σε ιστορικά χαμηλά.
Σύμφωνα με την γενικότερη αίσθηση στην αγορά η πορεία για την Ελλάδα βασίζεται σε δύο παραδοχές.
Η πρώτη είναι ότι η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί κίνδυνο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στη στιγμή της αλήθειας, καθώς θα υπάρξει ανοχή ενώ η χώρα παραμένει χωρίς κυβέρνηση, και μπορεί να υπάρξουν και κάποια περιθώρια για διαπραγμάτευση για τη νέα κυβέρνηση.
Αλλά αν τελικά οι επίσημοι δανειστές της χώρας δεν μπορέσουν να "δικαιολογήσουν" πολιτικά τα 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα των μέτρων λιτότητας, τότε οι Έλληνες, αν και θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλήψουν.
Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι μια ελληνική έξοδος μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, όπως ακριβώς αποδείχθηκε και η ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Οι ελληνικές εξελίξεις μπορεί να έχουν χάσει μέρος της "δύναμής" τους στις αγορές, αλλά μία έξοδος θα εκθέσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης με απώλειες επί των δανείων τους στη χώρα.
Οι αγορές θα αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, που μπορεί να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της εξόδου. Οι αγορές είναι απίθανο να είναι ήρεμες, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης