Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

H Ελλάδα ρίχνει το ευρώ – Κοντά στο 1,29 δολ η ισοτιμία, «βλέπουν» πτώση στο 1,26 δολ ή και παρακάτω...

H Ελλάδα ρίχνει το ευρώ – Κοντά στο 1,29 δολ η ισοτιμία, «βλέπουν» πτώση στο 1,26 δολ  ή και παρακάτω...
Ισχυρές πιέσεις μέσω… Ελλάδας δέχεται τις τελευταίες ημέρες το ενιαίο νόμισμα, χάνοντας τη συμβολική στήριξη του 1,30 σε σχέση με το δολάριο, ενώ πλέον οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βουτιά» της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου ακόμα και στα επίπεδα του 1,26 ή και παρακάτω, στην περίπτωση που συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητας.
Η πίεση στο ευρώ ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, με το άνοιγμα των αγορών. Τότε, το ενιαίο νόμισμα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,7% (που θεωρούνται αρκετά υψηλές για την αγορά νομισμάτων) σε λίγα μόλις λεπτά. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα και την Τρίτη το ευρώ ανέκαμψε, έστω και οριακά, για να φτάσει ξανά να διαπραγματεύεται άνω του 1,30. Όμως χθες, επηρεασμένο τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όσο και από την τμηματική εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, το ενιαίο νόμισμα κατέγραψε νέες σημαντικές απώλειες, φτάνοντας να διαπραγματεύεται κοντά στο 1,2910.
Αντίστοιχα αρνητική είναι η εικόνα και στην Ισπανία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων ξεπέρασαν εκ νέου το συμβολικό επίπεδο του 6%, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην οικονομία της χώρας και την Ευρωζώνη γενικότερα.
Πλέον, όπως αναφέρουν αρκετοί διεθνείς αναλυτές, το κλίμα για το ενιαίο νόμισμα αλλάζει προς το χειρότερο και, όσο διαρκεί η αναταραχή στην Ελλάδα, είναι αρκετά πιθανό να δεχθεί νέες πιέσεις, ωθώντας το ακόμη χαμηλότερα. Αντίστοιχα, ο φόβος για παγκόσμια επιβράδυνση δίνει ώθηση στο αμερικάνικο νόμισμα, καθώς αρκετοί είναι οι αναλυτές που στρέφονται στο δολάριο, «γυρίζοντας την πλάτη» στο ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, η ισχυρή στήριξη του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 1,26 και –αν αυτή σπάσει στη σκιά των εξελίξεων- είναι μετά αρκετά πιθανό το ευρώ να διαπραγματευθεί στο 1,25, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων μηνών.
Βέβαια, η ανάλυση αυτή εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις πολιτικές εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ήδη η κουβέντα που γίνεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως ανάμεσα στο νεοεκλεγέντα Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη γερμανίδα Καγγελάριο Άνγκελα Μέρκελ εστιάζεται στα μέτρα ανάπτυξης που θα πρέπει να συνοδεύουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καταλυτικές θα είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς θα ξεκαθαρίσει το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα, ενώ όλοι περιμένουν ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι, στην αγορά των νομισμάτων και όχι μόνο.

Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης