Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σαφές μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα, να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση - Juncker, Rehn: Ακλόνητη επιθυμία να παραμείνει η χώρα στο ευρώ - Κανείς δεν μίλησε για έξοδό της... - Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει για το ομόλογο των 436 δισ. ευρώ

Σαφές μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα, να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση - Juncker, Rehn: Ακλόνητη επιθυμία να παραμείνει η χώρα στο ευρώ - Κανείς δεν μίλησε για έξοδό της... - Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει  για το ομόλογο των 436 δισ. ευρώ
(upd7)Σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, να προχωρήσει άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης, απέστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παραμένει ακλόνητη επιθυμία των Ευρωπαίων, οι οποίοι, όπως τόνισε, παραμένουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους για τη στήριξη της Ελλάδας. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε "ανοησίες", αλλά και "προπαγάνδα" τις συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Κανείς στο Eurogroup δεν μίλησε για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, πρόσθεσε.
"Η δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όπως αρμόζει", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης. "Η Ελλάδα πρέπει να έχει άμεσα μια νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αναλάβει τη συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της χώρας και την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων".
"Οι Έλληνες έχουν καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες", παραδέχθηκε στη συνέχεια, διαμηνύοντας ωστόσο πως αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει για κανένα λόγο να χαλαρώσουν.
"Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες", ανέφερε επίσης.
Παράλληλα ο ίδιος διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει αύριο Τρίτη για το περίφημο ομόλογο των 436 δισ. ευρώ που λήγει.
Επιθυμούμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έσπευσε να σχολιάσει και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn. Κατά τον επίτροπο ωστόσο "η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος". "Χωρίς τη δέσμευση της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να αποδώσει", τόνισε.
Ο Rehn εξέφρασε την επιθυμία των Ευρωπαίων για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο παραδέχθηκε πως η έλλειψη πολιτικής ενότητας στην Ελλάδα δυσχεραίνει την υλοποίηση του οικονομικού της προγράμματος.

Βροχή τα ευρωπαϊκά τελεσίγραφα - Κανένα περιθώριο παρέκκλισης πριν το σχηματισμό κυβέρνησης - Μerkel: Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεν μπορεί να ελπίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Schaeuble: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τους Έλληνες


Νέες, ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για την ανάγκη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, διατυπώνουν Γερμανία και Βρυξέλλες, την ώρα που 8 ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης/5, καμία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει αποδώσει...
"Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συζήτηση περί παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα, αν δεν υπάρξει κυβέρνηση", διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel δηλώνει πως "η Ελλάδα θα είναι πάντα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ωστόσο διαμηνύει ταυτόχρονα, πως αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε "δεν θα πρέπει να ελπίζει πλέον στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη".
Aλλά προσθέτει πως "δεν αναμένω να σταματήσει ποτέ η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα", θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ δεδομένο... πως η Ελλάδα θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Στη σημερινή της παρέμβαση, παράλληλα, η Merkel, δήλωσε πως τα μέτρα λιτότητας δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση χρέους...
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ο οποίος με τη σειρά του προετοιμάζει την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες πως "ο δρόμος από εδώ και πέρα δεν θα είναι εύκολος".
Ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει, ότι και νωρίτερα, ήτοι ότι το κόστος μιας πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι τεράστιο...
Κατά τον ίδιο, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν μεταβάλλει τη συμφωνία που έχει συνάψει η Αθήνα με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Την ίδια στιγμή η Maria Fekter, Αυστριακή ΥΠΟΙΚ, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ, αλλά μπορεί να βγει από την Ευρώπη. "Σε περίπτωση που αποχωρήσει θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου αίτηση για τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει στους όρους του προγράμματος διάσωσης θα σταματήσει να της παρέχεται χρηματική βοήθεια", συμπλήρωσε, ενω για την Ισπανία δήλωσε ότι οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις τις χώρες είναι θετικές.
"Η Ισπανία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα αναπτυξιακά μέτρα και χρειάζεται τη στήριξη όλης της ευρωζώνης", τονίζει ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Luis De Guindos, και συμπλήρωσε ότι "η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις παγκόσμιες αγορές αυτή τη στιγμή".
"Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου. Έχουμε μια συμφωνία με την ελληνική δημοκρατία και όχι με ένα πολιτικό κόμμα", δήλωσε με τη σειρά του ο Υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, ενώ ο Βέλγος ομόλογός του, Didier Reynders, επισήμανε ότι όσοι μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιλύσουν έτσι τα δομικά προβλήματα.
Τέλος, ο υπηρεσιακός Ολλανδός Υπ. Οικονομικών, Jan Kees De Jager, σχολιάζει ότι  η Τρόικα είναι πιθανό να αναθεωρήσει την ελληνική συμφωνία ως ένα βαθμό.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Στη γωνία θα βάλει το Eurogroup την Ελλάδα απειλώντας τη με έξοδο από το ευρώ - Επί τάπητος ο σχηματισμός κυβέρνησης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης


Σκληρές πιέσεις αναμένεται να δεχτεί ο Φ. Σαχινίδης από τους Ευρωπαίους εταίρους του στο αποψινό Eurogroup για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, συνεχίζοντας τη ρητορική που έχει ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου.
Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να απευθύνουν αυστηρότατη προειδοποίηση στην ελληνική αντιπροσωπεία για την πορεία του προγράμματος σταθερότητας, ενώ θα τεθεί και επισήμως το δίλημμα της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, συνδέοντας την εφαρμογή του προγράμματος με τη συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας.
Αν και οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης εμφανίζονται διχασμένοι, με τη μία πλευρά να απειλεί σε όλους τους τόνους την Ελλάδα για διακοπή της στήριξης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, και την άλλη πλευρά να υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα μας να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, οι δυνάμεις φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ των γερμανικών θέσεων για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων στήριξης. Στο πλευρό της Γερμανίας αναμένεται να είναι οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί, ενώ από την άλλη πλευρά, στο πλευρό του προέδρου του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν να ταχθούν οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, οι οποίοι ίσως δουν την περίπτωση της Ελλάδας ως μία ευκαιρία να χαλαρώσουν και οι δικοί τους όροι στο πρόγραμμα προσαρμογής. Απώλεια ωστόσο για την Ελλάδα αναμένεται να είναι η απουσία της Γαλλίας από τη σύσκεψη, εξαιτίας του μη σχηματισμού ακόμη κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Στη σύσκεψη θα τεθούν δύο ζητήματα. Τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, πηγές της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων σημείων του Μνημονίου, με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Ωστόσο, ο όρος θα είναι να καλυφθεί το πολιτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα και θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την επίτευξη των στόχων.  Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπάρξει συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού μνημονίου, διότι θεωρούν πως οποιαδήποτε παραχώρηση αυτού του επιπέδου θα δημιουργήσει σαφές προηγούμενο που θα μπορεί ο καθένας να επικαλεστεί στο μέλλον. Εκείνο που θα μπορούσαν να δεχθούν είναι αλλαγές μόνο ως προς την προθεσμία εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή την επιμήκυνση και φυσικά να «τρέξουν» τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μπαρόζο.
Όσον αφορά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στον Φ. Σαχινίδη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία.
Ο κ. Σαχινίδης, αναμένεται να παρουσίασει τις πρωτοβουλίες για την προώθηση των διαδικασιών μεταβίβασης των 18 δισ. ευρώ στις βιώσιμες εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο, το ερώτημα για την προώθηση των κεφαλαίων έχει μπλοκάρει, καθώς σε περίπτωση που η χώρα βγει από την ευρωζώνη, το πλαίσιο στήριξης των τραπεζών θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Τέλος, απόψε αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση για το διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον επόμενο μήνα αποχωρεί από την προεδρία του Εurogroup ύστερα από 10 χρόνια θητείας. Φαβορί είναι ο κ. Σόιμπλε, αλλά η επιλογή του ή όχι θα εξαρτηθεί από την τελική στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης