Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τι θα επακολουθήσει της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; - Δέκα συνέπειες που θα φέρουν τα πάνω κάτω στις αγορές και στο παγκόσμιο status - Εκτιμήσεις από Citigroup, JP Morgan, Societe Generale

Τι θα επακολουθήσει της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; - Δέκα συνέπειες που θα φέρουν τα πάνω κάτω στις αγορές και στο παγκόσμιο status - Εκτιμήσεις από Citigroup, JP Morgan, Societe Generale
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λιτότητας στην ελληνική οικονομία και η πικρία απέναντι στην Γερμανία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα μπορούσε να αλλάξει τον προσανατολισμό της Ελλάδας και να την οδηγήσει στην αναζήτηση βοήθειας εκτός της ευρωζώνης, και μάλιστα εκεί που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να οδηγηθεί.
Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το ευρώ; Η Citigroup δίνει 50-75% ενώ η JP Morgan θέτει τις πιθανότητες λίγο κάτω από το 50%.
-Η πρώτη κίνηση από την Ελλάδα είναι να τεθούν οι όροι της ισοτιμίας για τη νέα δραχμή. Για να γίνει αυτό πρέπει η ελληνική Βουλή να εισάγει την απαραίτητη νομοθεσία για την επιστροφή των λογαριασμών στο νέο εθνικό νόμισμα.
- Θα επακολουθήσει μια μεγάλη εκροή κεφαλαίων και καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 63 του Ευρωπαϊκού Συμφώνου δεν μπορεί να επιβάλει όρια στις ροές κεφαλαίων, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μεγάλο σκόπελο για τη διάσωση ορισμένων τραπεζών στη χώρα, επισημαίνουν οι αναλυτές.
- Μεγάλο μέρος της παραοικονομίας στην Ελλάδα θα αναγκαστεί να δηλωθεί μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς θα προστρέξουν για την αλλαγή του νομίσματος.
-Μπορεί η υποτίμηση του νομίσματος μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι ένας εφιάλτης. Θα υπάρξει υπερπληθωρισμός και αποσταθεροποίηση των αγορών με τις αξίες να υποχωρούν βάναυσα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές το κλειδί της διακοπής της ελεύθερης πτώσης της νέας δραχμής θα είναι ο προσεκτικός έλεγχος της ποσότητας χρήματος.
-Μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές
-Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Παρόμοια, ίσως και χειρότερα προβλήματα μπορεί θα αντιμετωπίσει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
-Το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί τουλάχιστον 50%, ενώ το κατα κεφαλήν ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί από τα 9,5-11,5 χιλιάδες ευρώ στα 3-4 χιλιάδες ευρώ.
- Ο κίνδυνος μόλυνσης προς τις άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης θα είναι μεγάλος. Εκτιμήσεις της Societe Generale αναφέρουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει εκροές καταθέσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30% από τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες.
- Οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να πάρουν έκτακτα μέτρα για να σταματήσουν τις αναταράξεις, ενώ πολλοί ισολογισμοί μπορεί να εκτροχιαστούν.
-Θα υπάρξουν σημαντικές υποβαθμίσεις στην ευρωζώνη, επηρεάζοντας παράλληλα και το ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης