Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Nomura: Το bank run που συντελείται στην Ευρώπη είναι από την περιφέρεια προς τον πυρήνα – Τα κεφάλαια δεν έχουν βγει από την ευρωζώνη – Η περιφέρεια έχασε από το Μάρτιο 35 δισ. ευρώ

Nomura: Το bank run που συντελείται στην Ευρώπη είναι από την περιφέρεια προς τον πυρήνα – Τα κεφάλαια δεν έχουν βγει από την ευρωζώνη – Η περιφέρεια έχασε από το Μάρτιο 35 δισ. ευρώ
Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στους επενδυτές από τις έντονες ροές κεφαλαίων στην ευρωζώνη, με τις υποψίες ότι εξελίσσεται ένα αθόρυβο bank run που μπορεί σταδιακά να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις να μετατρέπονται σε φόβους.
Σύμφωνα με τη Nomura υπάρχουν δύο τάσεις αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη: οι ροές μεταξύ των χωρών μελών και οι ροές από και προς την ευρωζώνη ως σύνολο. Εάν εξαιρέσουμε τις ροές προς τη Γερμανία και από την Ιταλία για λίγο, διαπιστώνουμε ότι από το Μάρτιο οι εκροές έχουν φτάσει τα 35 δισ. ευρώ, από 19 δισ. ευρώ εισροές το Φεβρουάριο.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nomura, το ίδιο διάστημα η ζήτηση για χρεωστικούς τίτλους ήταν πολύ αδύναμη (2 δισ. ευρώ), η ζήτηση για τις μετοχές ήταν αυξημένη (22 δις. ευρώ), ενώ οι αγορές ξένων assets έφτασαν τα 60 δις. ευρώ, επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα του τελευταίου ενάμισι έτους.
Ελλείψει δυνατότητας παρέμβασης στη συναλλαγματική ισοτιμία, κάθε μείωση των καθαρών εισροών άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου θα πρέπει να αντισταθμίζεται από τη βελτίωση (ή αύξηση) στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή από τη μείωση του δανεισμού από τον υπόλοιπο κόσμο. Επομένως, η σημαντική επιδείνωση στο χαρτοφυλάκιο άμεσων εισροών είτε απαιτεί μια σημαντική συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης (δηλαδή τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω της μείωσης των εισαγωγών) ή μια υποτίμηση του νομίσματος (η οποία επιτρέπει τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών).
Με βάση αυτά, η ευρωζώνη έχει λίγες εύκολες δυνατότητες αν θέλει οι ροές κεφαλαίων να είναι υπερ της: Λιγότερος δανεισμός, λιγότερες εισαγωγές, περισσότερες εξαγωγές ή υποτίμηση νομίσματος.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η πραγματική «πτήση κεφαλαίων» που συμβαίνει εδώ είναι κυρίως από την περιφέρεια, και όχι από τον πυρήνα.
Αντ 'αυτού, για να υπάρχει μία εικόνα για την πραγματική φυγή κεφαλαίων, αξίζει τον κόπο να δεί κανείς την το διάγραμμα του TARGET2, καθώς προσφέρει μία πραγματική εικόνα για τη ροή των κεφαλαίων στο εσωτερικό της ευρωζώνης (διαγράμματα μέσω της JP Morgan):





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης