Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μείωση επιτοκίων 0,25% στο 0,75% αναμένει από την ΕΚΤ αρχές Ιουνίου η Danske Bank - Οι συνθήκες επιδεινώνονται στην ευρωζώνη λόγω Ελλάδας και Ισπανίας - Δεν αποκλείεται νέος γύρος LTROs

Μείωση επιτοκίων 0,25% στο 0,75%  αναμένει από την ΕΚΤ αρχές Ιουνίου  η Danske Bank - Οι συνθήκες επιδεινώνονται στην ευρωζώνη λόγω Ελλάδας και Ισπανίας - Δεν αποκλείεται νέος γύρος LTROs
Να μειώσει το επιτόκιο στο 0,75% αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Danske Bank, κατά την προσεχή της συνεδρίαση στις αρχές Ιουνίου, με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα που φαίνεται να έχει βαλτώσει τους τελευταίους μήνες.
Στη σημερινή 6σέλιδη έκθεση της με τίτλο «PMI deterioration could trigger ECB cut» (επιδείνωση των δεικτών του PMI μπορεί να προκαλέσει μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ), η Danske Bank αναμένει από την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το καταθετικό επιτόκιο και να μειώσει το επιτόκιο margin στο 1,25%, από 1,75% σήμερα.
Εάν οι συνθήκες στην αγορά επιδεινωθούν εξαιτίας της Ελλάδας και της Ισπανίας, τότε δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αποφασίσει να λάβει νέα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, όπως να αποφασίσει νέο γύρο τριετών δανείων με μικρό επιτόκιο, τα λεγόμενα LTROs. Αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο που μπορεί να συμβεί, ξεκαθαρίζει η Danske Bank, καθώς βλέπει να υπάρχει μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, αλλά την απόφαση της ΕΚΤ θα επηρεάσει και η διαμόρφωση των δεικτών PMI.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, W. Buiter, τόνιζε ότι η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι μια σκληρή και αναπόφευκτη πραγματικότητα, η οποία θα χαρακτηριστεί από εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες τόσο σε οικονομικό, όσο και δημοσιονομικό επίπεδο.
Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, συνεχίζει, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 0,5% και θα διεξάγει νέο γύρο προγραμμάτων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών (LTROs) για τη θωράκισή τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα, ο σύνθετος PMI στην ευρωζώνη το Μάιο υποχώρησε στις 45,9 μονάδες από 46,7 τον Απρίλιο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Markit, αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στη νομισματική ένωση.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009 'κατρακύλησε' ο PMI μεταποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες. Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 46,5 μονάδες.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν την βαθύτερη κρίση και στις δικές τους οικονομίες. Σε ύφεση εισήλθε και η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας το Μάιο, ενώ ακόμα χειρότερη επίδοση κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας.
Ειδικότερα, στη Γερμανία ο σύνθετος PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα έξι μηνών και διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες, από 50,5 τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit.
Υπενθυμίζεται πως μέτρηση κάτω των 50 μονάδων καταδεικνύει ύφεση της δραστηριότητας.
Επιπλέον, ο PMI υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στις 52,2 μονάδες, ενώ ο PMI μεταποίησης 'κατρακύλησε' σε χαμηλό 35 μηνών, στις 45 μονάδες.
Παράλληλα, στη Γαλλία ο σύνθετος PMI υποχώρησε το Μάιο στα χειρότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων τριών ετών και διαμορφώθηκε στις 44,7 μονάδες, από 45,9 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.
Ο PMI υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμος στις 45,2 μονάδες, ενώ ο PMI μεταποίησης υποχώρησε στις 44,4 μονάδες, από 46,9 μονάδες τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης