Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

To μεγάλο παιχνίδι με το ελβετικό φράγκο – Οι επενδυτές αγοράζουν για ασφάλεια, οι Ελβετοί κρατούν το όριο του 1,20 – Ευκαιρίες βλέπουν οι αναλυτές

To μεγάλο παιχνίδι με το ελβετικό φράγκο – Οι επενδυτές αγοράζουν για ασφάλεια, οι Ελβετοί κρατούν το όριο του 1,20 – Ευκαιρίες βλέπουν οι αναλυτές
Σε παιχνίδι για γερά νεύρα έχει μετατραπεί η επένδυση στο ελβετικό φράγκο. Από τη μία επενδυτές και καταθέτες στρέφονται στο νόμισμα αναζητώντας «ασφαλή λιμένα» στο πτωτικό σπιράλ του ευρώ. Και από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας κρατά σθεναρά το όριο του 1,20 που έχει θέσει στην ισοτιμία, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της χώρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, για τους «παίκτες» των νομισμάτων, το ζευγάρι ευρώ/φράγκου θεωρούνταν «νεκρό», καθώς η ισοτιμία είχε μείνει σχεδόν καρφωμένη στα επίπεδα το 1,2010 με 1,2020. Όμως χθες το μεσημέρι, προέκυψαν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελβετία σχεδιάζει να φορολογήσει τις καταθέσεις που βρίσκονται στο έδαφός της. Η φημολογία έφερε το ελβετικό νόμισμα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας στο επίπεδο του 1,2075, όμως πολύ γρήγορα η ισοτιμία επέστρεψε στα «γνώριμα» επίπεδα το 1,2010 με 1,2020. Εντούτοις, αν τελικά επαληθευθούν οι φήμες, μπορεί να αλλάξει πλήρως το επενδυτικό τοπίο, προσφέροντας σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν επενδύσει στο νόμισμα. Επιπλέον, στις 15 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική και δεν αποκλείεται να ιοθετήσει αρνητικά επιτόκια, μια εξέλιξη που θα ενισχύσει το ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος.
Με άλλα λόγια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσοι «ποντάρουν» στο ελβετικό φράγκο έχουν πλέον πολλά να κερδίσουν και λίγα να χάσουν. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα τηρήσει τη δέσμευση της και θα στηρίξει την ισοτιμία. Ήδη πολλοί επενδυτές στην αγορά των νομισμάτων έχουν πάρει θέση υπέρ του ευρώ, στην ισοτιμία του με το φράγκο, «ποντάροντας» ότι αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και μέσα στο 2012 μέχρι το 1,25 .
Εντούτοις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το ευρώ να δεχθεί τόσο ισχυρή πίεση, ώστε να «σπάσει» το όριο του 1,20 και τότε οι «αρκούδες» εκτιμούν ότι η ισοτιμία μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1,1 ή και το 1,0, «καταρρακώνοντας» όσους έχουν επενδύσει στο ενιαίο νόμισμα.
Εξάλλου, και στο παρελθόν η ισοτιμία ευρώ-φράγκου έχει περάσει από έντονα σκαμπανευάσματα, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα σε όσους είχαν τότε πάρει δάνεια σε ελβετικό, εκμεταλλευόμενοι την καλή ισοτιμία και τα χαμηλά επιτόκια.
Όσοι πάντως αποφασίσουν να «ποντάρουν», θα πρέπει όμως να καταλάβουν πολύ καλά ότι η αγορά των νομισμάτων είναι φτιαγμένη μόνο για τα «πολύ μεγάλα παιδιά», καθώς η μόχλευση είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη και μια μικρή κακοτοπιά μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες αρκετές φορές υψηλότερες από το αρχικό κεφάλαιο.
Αντίστοιχα, αρκετοί δανειολήπτες είτε σκέφτονται είτε ακόμη και «γυρίζουν» τα χρέη τους σε ελβετικό, καθώς και χαμηλότερα επιτόκια απολαμβάνουν αλλά και ευελπιστούν ότι το ευρώ θα ενισχυθεί και έτσι θα μειωθεί το χρέος τους.
Πάντως, οι μνήμες από τη μεγάλη πτώση του ελβετικού είναι ακόμη νωπές, καθώς η βουτιά του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό είχε προκαλέσει σημαντικές απώλειες τόσο σε επενδυτές, όσο κυρίως σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν εμπιστευθεί το ελβετικό νόμισμα.

Τα δύο πρόσωπα του νομίσματος

Η μεγάλη «κίνηση» προς το ελβετικό φράγκο έγινε το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή (κοντά στο 1,60 με 1,62) και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά. Τότε, σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων γινόταν στο ελβετικό νόμισμα. Τότε όμως ήταν και η ιδανική ευκαιρία να τοποθητηθεί κανείς επενδυτικά στο ελβετικό νόμισμα.
Ακόμα όμως και αρκετούς μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου του 2009, η ισοτιμία ευρώ/ φράγκου βρισκόταν στο 1,522, ιδιαίτερα συμφέρουσα για όσους είχαν κάνει τη μετατροπή στο ελβετικό νόμισμα. Έτσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που και τότε επέλεξαν το ελβετικό νόμισμα. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην και μέσα στο καλοκαίρι η ισοτιμία έπεσε ακόμη και κάτω από το 1,10, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας.
Σήμερα η ισοτιμία έχει κατρακυλήσει περίπου στο 1,2010 με 1,2020. Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο, η πτώση αυτή μεταφράζεται σε χασούρα αρκετών εκατοντάδων ευρώ σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, τόσο μεγάλη είναι η πτώση του ευρώ τους τελευταίους μήνες, ώστε όχι μόνο έχει ροκανίσει τα κέρδη από τη διαφορά των τόκων, αλλά και οι δανειολήπτες αναγκάζονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλότερες δόσεις τους.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης