Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Pimco, Bank of America/Merrill Lynch, Citigroup και JP Morgan προειδοποιούν: Οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία – Μπορεί η χώρα να είναι μικρή αλλά το κόστος θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ

Pimco, Bank of America/Merrill Lynch, Citigroup και JP Morgan προειδοποιούν: Οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία – Μπορεί η χώρα να είναι μικρή αλλά το κόστος θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ
(upd)Μπορεί η Ελλάδα να συμβάλει μόνο με το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά οι εξελίξεις για το μέλλον της αποτελούν πλέον απειλή για τη διεθνή ευημερία, με τους αναλυτές που θεωρούν ότι η τύχη της μέσα στην Ευρώπη είναι περιορισμένη.
Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες στο σύστημα των εγγυήσεων, σύμφωνα με τον Richard Clarida της Pacific Investment Management, άποψη που συμμερίζονται και η Bank of America Merrill Lynch και η JPMorgan. Στη χειρότερη των περιπτώσεων μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα χρεοκοπιών, bank runs, πιστωτικό κραχ και μεγάλη ύφεση.
Η JPMorgan  εκτιμά πτώση κατά μία εκατοστιαία μονάδα στην οικονομία των κρατών της ευρωζώνης, ενώ Βρετανία, Κίνα και Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα ζήσουν σχεδόν τις ίδιες συνθήκες με τις συνέπειες που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Οι αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι μέχρι πρότινος έδιναν 75% πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, πλέον θεωρούν ότι σίγουρα την 1η Ιανουαρίου 2013, η έξοδος θα είναι γεγονός, ενώ αναλυτές της BofA/Merrill Lynch εκτιμούν ότι το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 4 % τουλάχιστον. Το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,20 δολ. και ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός Stoxx 600 Banks Index θα υποχωρήσει κάτω από τις 110 μονάδες.
Οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, θα επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η Γερμανία, που θεωρείται από τους επενδυτές ως ένα ασφαλές καταφύγιο, λόγω της ισχυρότερης οικονομίας, οι αποδόσεις του bund θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από το 1%.
«Αν αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, θα δινόταν το μήνυμα ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης δεν είναι απαραίτητα μόνιμο, γεγονός που θα ήταν καταστροφή για ορισμένες χώρες,» δήλωσε ο Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος της BofA Merrill Lynch στο Λονδίνο.
Η πιστοληπτική ικανότητα των κυβερνήσεων και των τραπεζών στην Ιταλία και την Ισπανία, την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, θα βρίσκονταν στο επίκεντρο με τους επενδυτές να απέφευγαν τα κρατικά ομόλογα τους και τις τράπεζες τους, δήλωσε ο Γιάννης Κουτελιδάκης, οικονομολόγος στην Fathom Financial Consulting στο Λονδίνο.
Οι επενδυτές ήδη βρίσκονται σε αυξημένη ανησυχία. Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 5% από τον περασμένο μήνα έναντι του δολαρίου, ενώ το κόστος ασφάλισης του ισπανικού χρέους έφτασε σε νέα ρεκόρ αυτό το μήνα. Η Γερμανία, αντίθετα, την περασμένη εβδομάδα πούλησε 5 δισ. ευρώ μέσω 2ετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ωστόσο, η διάσπαση της ευρωζώνης, δεν μπορεί να είναι άμεση, ακόμη και αν η Ελλάδα τον επόμενο μήνα επιλέξει να απορρίψει τους όρους της διάσωσης της, δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον. Πιθανώς μια τέτοια περίπτωση θα φέρει την Ελλάδα και τις τράπεζες της σε χάος. «Εγώ δίνω πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ 5%», πρόσθεσε μάλιστα ο Kirkegaard.
Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο του 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το συμπεριέλαβε τις ζημίες από την αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας, την προστασία της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και τα χρήματα για την ενίσχυση των τραπεζών. Ωστόσο, ο Joseph Lupton της JPMorgan θεωρεί ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν λάβει κανείς υπόψιν του και το κόστος χρηματοδότησης και trading που θα επηρεαστεί από ένα τέτοιο γεγονός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης